Teknokentlerde Uzaktan Çalışmanın Örgütsel Bağlılık Üzerine Etkisi - Özbey, Kazım Yasin; Demirel, Yavuz (Cankiri Karatekin Universitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi Dergisi, 2024)
Bu çalışmanın temel amacı, uzaktan çalışmanın örgütsel bağlılık üzerine olan etkisini belirlemektir. Bilindiği gibi Teknokentler de uzaktan çalışmanın yaygın olarak görüldüğü alanlardan biridir. Teknokentlerde özellikle Covid-19 salgınıyla birlikte uzaktan çalışma hızla artış göstermiş, hatta uzaktan çalışmanın devlet tarafından karara bağlanmasından sonra uzaktan çalışmayı ilk destekleyen kurumların başında geldiği görülmüştür. Yapılan literatür taramasında farklı sektörlerde uzaktan çalışma ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki ortaya konulmuştur. Bu bağlamda benzer şekilde Teknokentlerde uzaktan çalışanlar üzerine bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden anket yöntemi kullanılarak Türkiye’de 19 ayrı Teknokentte 207 personel ile yapılan çalışma sonucunda elde edilen veriler korelasyon ve regrasyon analizi ile test edilmiştir. Analizler sonucunda, uzaktan çalışma ile örgütsel bağlılık arasında pozitif yönde ve zayıf düzeyde bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Uzaktan Çalışma; Esnek Çalışma; Örgütsel Bağlılık; İşletme; Business Administration