The comparison of some physical and physiological features of elite youth national and amateur badminton players - Güçlüöver, Aziz; Demirkan, Erkan; Kutlu, Mehmet; Ciğerci, Ali Erdem; Esen, Hüseyin Tolga (Niğde Üniversitesi, 2012)
Bu çalışmanın amacı elit ve amatör Badmintoncuların bazı fiziksel ve fizyolojik özelliklerinin karşılaştırılmasıdır. Araştırmaya, 2010-2011 yılında Türkiye Badminton Federasyonu’na bağlı lisanslı genç milli erkek (n=16,yaş:16.8±1.5) badmintoncular ile Spor Lisesinde badminton sporu yapan amatör düzey erkek(n=15,yaş:16.3±0.8)olmak üzere toplam 31 badminton sporcusu katılmıştır. Sporculara vücut kompozisyonunun belirlenmesinin yanı sıra fiziksel ve fizyolojik testlerden;çeviklik testi,otur-eriş testi, çoklu (multiple) reaksiyon test, el kavrama kuvvet testi ve wingate anaerobik güç testi uygulanmıştır. İstatistiksel analizler için bağımsız gruplar arası karşılaştırmalarda “ Indepentend T- test “ istatistiği uygulanmıştır. Yapılan karşılaştırmalar sonucunda elit sporcuların amatör sporculara göre boy (cm), çeviklik (sn) ve sağ el kavrama kuvveti (kg) değerlerinde p<0.05 düzeyinde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Sonuç olarak, benzer yaş grubunda, elit ve amatör düzey yapılan badminton sporunun, bireylerin boy, çeviklik, el kavrama kuvveti ve vücut kompozisyonu ( düşük yağ % ve fazla yağsız beden kütle miktarı ) değişimi üzerinde sporcunun gereksinimleri doğrultusunda değişim sağladığı düşünülmektedir.

The aim of this study was to compare some physical and physiological features of elite and amateur badminton players. The sample of the study were totally 31 Turkish badminton players in 2010-2011 season; consisting of Youth National male players (n=16, age: 16.8±1.5) and amateur level male players (n=15, age: 16.3±0.8) from Sport High School. After the body composition of players were determined, agility test, sit and reach test, multiple reaction test, hand grip strength test and wingate anaerobic power test were applied to them. “Independent T-test” was applied for comparisons among independent groups. After statistical analyses, it was determined that elite players had higher values in height (cm), agility (second), right hand grip strength (kg) (p<0.05) than amateur players. As a result, it was seen that the elite and amateur level badminton affected the height, agility, hand grip strength and body composition (lower body fat percentage and higher fat free mass) of players positively.
Keywords: Elite; Fiziksel ve Fizyolojik Karakteristik; Spor Bilimleri; Elit; Badminton; Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Physicaland Physiological Characteristic; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Social work::Sports research