Poli (glisidil metakrilat) partiküllerin sentezi, modifikasyonu ve boya gideriminde potansiyellerinin araştırılması - Kaya, Didem (Kastamonu Üniversitesi, 2025)
Bu tezde, modifiye edilmiş poli (glisidil metakrilat) (PGMA) partiküllerinin, endüstriyel atık sulardaki boyar maddelerin giderimi için kullanımı araştırılmıştır. EBT boyası model kirletici olarak seçilmiş ve PGMA-EDA ile PGMA-DETA adsorbanlarının adsorpsiyon kapasiteleri değerlendirilmiştir. Adsorpsiyon süreçlerine etki eden faktörler arasında başlangıç boya konsantrasyonu, pH, temas süresi ve sıcaklık incelenmiş; bu parametrelerin adsorpsiyon verimliliği üzerindeki etkileri optimize edilmiştir. En yüksek adsorpsiyon verimliliği, PGMA-EDA için pH 4'te, PGMA-DETA için ise pH 6'da gözlenmiştir. Kinetik analizlerde, yalancı ikinci derece kinetik modeli, adsorpsiyon mekanizmasını en iyi şekilde tanımlamış ve Langmuir izotermi sonuçları, adsorpsiyonun homojen yüzeylerde tek tabakalı olarak gerçekleştiğini göstermiştir. Termodinamik analizler, adsorpsiyon sürecinin kendiliğinden, ekzotermik ve enerji verimli olduğunu ortaya koymuştur. Elde edilen sonuçlar, PGMA-EDA ve PGMA-DETA partiküllerinin çevre dostu ve yüksek verimlilikle kullanılabilir adsorbanlar olduğunu kanıtlamaktadır. Bu adsorbanların, endüstriyel atık su arıtma uygulamalarında yaygın olarak kullanılması için potansiyel taşıdığı belirlenmiştir.
Synthesis, modification and investigation of poly (glycidyl methacrylate) particles in dye removal potential
Keywords: Poli (glisidil metakrilat) (PGMA); Adsorpsiyon; Eriochrome Black T boyası; Pseudo-ikinci derece kinetik model; Langmuir izotermi