Yeşil ürün satın almada yeşil reklam ve çevre bilincinin etkisi - Çakır Çelik, Esra (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Günümüzde çevreci ürünlere yönelik reklam faaliyetleri ve çevreci ürün bilinci artış göstermiştir. Bu amaçla bu çalışmada yeşil reklam ve çevre bilincinin yeşil satın alma niyeti üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Ayrıca çevreci satın alma ve çevre bilincinin demografik faktörlere göre anlamlı farklılık gösterip göstermediği araştırılmıştır. Bu amaçla 214 kişiden anket ile veri toplanmıştır. Öncelikle araştırmada kullanılan ölçeklerin yapı geçerliği ve güvenilirliği test edilmiştir. Araştırma hipotezleri ise regresyon analizi ve anova testi ile test edilmiştir. Yapılan analizler neticesinde yeşil reklam ve çevre bilincinin yeşil satın alma niyetini pozitif yönde anlamlı olarak etkilediği tespit edilmiştir. Çevre bilincinin eğitim durumuna göre anlamlı farklılık gösterdiği bulgusuna ulaşılmıştır.
Keywords: Yeşil reklam, çevre bilinci, yeşil satın alma niyeti