Bağımsız denetimde etik unsurlar ve denetim kalitesinin sağlanmasındaki önemi: Türkiye'deki bağımsız denetçiler üzerine bir anket uygulaması - Bayramov, Asiman (Kastamonu Üniversitesi, 2025)
Bağımsız denetim, işletmelerin finansal raporlarının doğruluğunu ve güvenilirliğini sağlamak ve yatırımcılara güven vermek açısından büyük bir öneme sahiptir. Denetim sürecinde etik ilkeler, denetim kalitesinin temel belirleyicilerindendir ve denetçilerin işlerini objektif, dürüst ve profesyonel bir biçimde yapmalarını sağlamaktadır. Dürüstlük, tarafsızlık, mesleki yeterlilik ve özen, sır saklama, mesleke uygun davranış gibi etik unsurlar, denetçilerin çıkar çatışmalarından uzak durmalarını ve raporların doğruluğunu sağlamada adil olmalarını zorunlu kılmaktadır. Etik ilkelere uyulmadığı durumlarda, denetim kalitesi düşmekte ve finansal raporlara olan güven sarsılmaktadır. Örneğin, Enron ve Arthur Andersen gibi skandallar, etik kuralların ihlalinin finansal raporlama sürecinde nasıl yıkıcı etkilere yol açabileceğini göstermektedir. Bu tür olaylar, yalnızca ilgili şirketlerin değil, denetim mesleğinin itibarını ve piyasaların güvenini de olumsuz etkilemiştir. Denetim firmaları ve düzenleyici kurumlar, etik ilkelerin uygulanmasını sağlamak adına denetçilerin etik farkındalıklarını artıran eğitimler düzenlemekte ve standartlar koymaktadır. Türkiye'de Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) gibi kurumlar, denetim süreçlerinde etik uyumu zorunlu kılarak denetim kalitesini güvence altına almaktadır. Bu araştırmada, bağımsız denetimde etik kuralların denetim kalitesini nasıl etkilediği incelenmekte ve bağımsız denetçilerin etik uyumuna yönelik öneriler sunulmaktadır. Elde edilen bulgular, etik kuralların sıkı bir şekilde uygulanmasının denetim kalitesini artırdığını ortaya koymaktadır. Dolayısıyla, bağımsız denetimde etik ilkelere uyumun sağlanması, hem işletmelerin hem de finansal piyasaların güvenini koruma açısından kritik bir gereklilik olarak değerlendirilmektedir.
Ethical elements in independent auditing and their importance in ensuring audit quality: A Survey on independent auditors in Turkey
Keywords: Bağımsız Denetim; Etik; Denetim Kalitesi