İlkokul matematik ders kitaplarında yer alan problem kurma çalışmalarının incelenmesi - Karabey, Mahmud (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Bu araştırmanın amacı, ilkokul matematik ders kitaplarında yer alan problem kurma çalışmalarının incelenmesidir. İncelenen ders kitapları 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Kastamonu ilinde ilkokullarda okutulan matematik ders kitaplarından oluşmaktadır . Araştırmanın çalışma grubunu sınıf öğretmenleri oluşturmakta olup ders kitaplarında yer alan problem kurma çalışmaları hakkında sınıf öğretmenleriyle görüşme gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi ve görüşme tekniği kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan problem kurma çalışmaları sınıflandırması ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmanın verileri toplandıktan sonra ortaya çıkan sonuçların frekans ve yüzde değerleri saptanmış ve tablolaştırılmıştır. Bu araştırmanın veri analizleri için içerik analiz yöntemi kullanılmış ve görüşmelerden elde edilen sonuçlar için Yıldırım ve Şimşek’in (2008) belirttiği görüşme analiz aşamaları takip edilmiştir. Araştırma sonucunda ilkokul matematik ders kitaplarında yer alan problem kurma çalışmalarının ünitelere ve öğrenme alanlarına göre yüzdesel olarak farklılık gösterdiği ve farklı türde problem kurma çalışmalarının olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte ders kitaplarında serbest problem kurma çalışmalarına rastlanılmamıştır. Öğretmenlerle yapılan görüşme neticesinde ise ders kitaplarında yer alan problem kurma çalışmalarının yetersiz ve çeşit bakımından sınırlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, matematik ders kitaplarında problem kurma çalışmalarının daha fazla kullanılması gerektiği çünkü problem kurmanın öğrencilerin yaratıcılık, problem çözme ve üst düzey becerilerine katkısı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Investigation of problem posing studies in primary school mathematics textbooks
Keywords: Problem kurma, matematik eğitimi, ders kitapları