Sağlık çalışanlarında örgütsel iletişimin iş tatminine etkisinde örgütsel sosyalleşmenin aracılık rolü - Gülderen, Küçük (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Neo-klasik yönetim anlayışından günümüze insana olan bakış açısı büyük bir değişim göstermiştir. Örgütlerin başarıya ulaşması için insan oldukça önemli bir temel yetenek olarak görülmektedir. İnsan sosyal bir varlık olarak çevresiyle sürekli etkileşim halindedir. Bu etkileşimin bir sonucu olarak ortaya çıkan sosyalleşme ve iletişim, bireyin işinden zevk alması ve tatmin olması için de önemli bir rol oynamaktadır. Bu durum yoğun çalışma temposuna sahip olan sağlık sektörü çalışanları için daha da yüksek öneme sahiptir. Bu bağlamda çalışmanın amacı, sağlık personelinin örgütsel iletişim ve örgütsel sosyalleşme düzeylerinin iş tatminleri üzerindeki etkisinin araştırılmasıdır. Çalışmada örgütsel iletişimin örgütsel sosyalleşme üzerindeki etkisinin yanında örgütsel iletişimin iş tatmini üzerindeki etkisinde örgütsel sosyalleşmenin aracılık rolünün bulunup bulunmadığı da araştırılmıştır. Araştırmanın evrenini ağırlıklı olarak Kastamonu ilinde olmak üzere ülkemizde çeşitli illerde çalışmakta olan sağlık personeli oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise bu evren içerisindeki 222 sağlık çalışanı oluşturmaktadır. Araştırma verileri anket yöntemi ile toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS ve AMOS istatistik programları ile analiz edilmiştir. Analiz yöntemi olarak yapısal eşitlik modeli ve process makro analizleri kullanılmıştır. Gerçekleştirilen analizler sonucunda; örgütsel iletişimin örgütsel sosyalleşmeyi ve iş tatminini pozitif yönde anlamlı olarak etkilediği görülmüştür. Diğer taraftan örgütsel sosyalleşmenin de iş tatminini anlamlı olarak etkilediği bulunmuştur. Son olarak örgütsel iletişimin iş tatminine etkisinde örgütsel sosyalleşmenin yüksek aracılık rolünün olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Örgütsel iletişim, örgütsel sosyalleşme, iş tatmini, sağlık sektörü