MDFLAM üretiminde pres kütle sıcaklık farkının düzlemden sapma üzerine etkisi - ÖNEM, Bulut; KAYMAKCI, Alperen (Mobilya ve Ahsap Malzeme Arastirmalari Dergisi, 2019)
MDFLAM, melamin reçinesi emdirilmiş dekor kâğıtlarının MDF tabakalarına sıcaklık ve basınç altında birleştirilmesiyle elde edilen malzeme grubudur. MDFLAM üretimi müşteri talebi ve kullanım yeri özelliğine bağlı olarak levhanın her iki yüzünün veya tek bir yüzünün kaplanması ile gerçekleştirilmektedir. Bir yüzü kaplı diğer yüzü ham olan MDFLAM’larda sıklıkla görülen problemlerden biri de levhanın düzlemden sapma (dönme) eğilimi göstermesidir. Bu durum MDFLAM’lara uygulanan son işlemelerde birtakım problemler oluşmasına sebebiyet vermektedir. Bu çalışmanın amacı, pres kütle sıcaklık farkının tek yüzü kaplanmış MDF’lerin düzlemden sapma değeri üzerine etkisinin belirlenmesidir. Bu bağlamda, lif levha üretimi Çamsan Ordu MDF tesislerinde gerçekleştirilmiştir. Levhanın düzlemden sapma miktarı üzerine pres kütle sıcaklık farkının etkisinin belirlenmesi amacıyla işlemlerde farklı sıcaklık parametreleri kullanılmıştır. Düzlemden sapma testi öncesinde, deneme levhaları 20 ± 2ºC ve % 65 ± 5 bağıl nem koşullarında  %12 rutubet miktarına ulaşıncaya kadar bekletilmiştir. Çalışma sonucunda en uygun sonuçların melamin kaplama presi kütle sıcaklık farkının 25°C olduğu gruplarda tespit edildiği görülmüştür.