MERKANTİLİST POLİTİKALAR ÇERÇEVESİNDE FRANSA İKTİSADININ DOĞU AKDENİZ’DEKİ REKABETİNİN TARİHİ SÜRECİ - KOÇAK, ELİF (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Dünyada insanlık tarihinden itibaren çeşitli ekonomik sistemler uygulanmıştır. Bu ekonomik sistemler zamanla değişime uğrayarak bir döngü halinde gelişmiş ve evrilmiştir. Bu tezde merkantilizm fikir akımının etkilediği bazı ülkelerin uyguladığı politikalar ve bu politikaların yol açtığı durumlar incelenmiştir. Yöntem olarak literatür taraması kullanılmıştır. Birinci bölümde merkantilizmin tanımı, amacı, merkantilist düşüncenin ortaya çıkmasında etkili olan dinamikler ve ülkelere göre biçim değişikliğine uğramış olan merkantilizm açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde merkantilist politikalar çerçevesinde sömürgecilik ele alınmıştır. Sömürgenin tanımı, faaliyetleri, etkileri ve özellikle Fransız sömürgeciliği ve Fransa’nın bazı ülkelerle olan siyasi ve ekonomik rekabetleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde Doğu Akdeniz’de yaşanan çıkar çatışmaları irdelenmiştir. Dördüncü bölümde kolonyalizm, kapitalizm ve emperyalizm kavramları açıklanmaya çalışılmıştır.
Keywords: Merkantilizm, Fransa İktisadı, Doğu Akdeniz, Sömürgecilik