Ilgaz Dağı Milli Parkının Rekreasyonel Olanakları - AYDOĞDU, Aydoğan; ÖZTÜRK, Sevgi (My University, 2012)
Dünyamızın ulaşmış olduğu gelişmişlik düzeyi bireyleri sürekli yaşadıkları yerlerin dışına özellikle de doğa ile baş başa olabilecekleri yerlere seyahat etmeye zorlamaktadır. Milli parklar doğanın en güzel örneklerinin bulunduğu korunan alanlardır. Milli parklar, bilimsel ve estetik açıdan, ulusal ve uluslararası ender bulunan doğal ve kültürel kaynak değerleri ile koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahip doğa parçalarıdır. Bu alanlara yapılan ziyaretler temel olarak rekreasyon amaçlı turistik etkinlikler olarak değerlendirilmektedir. Çalışmanın amacı Ilgaz Dağı Milli Parkının Rekreasyonel olanaklarının saptanmasıdır. Bu amacın yanı sıra Milli Parkın turizm amaçlı kullanımı sonucu ortaya çıkabilecek sorunların öngörümlenmesi ve alınması gerekli önlemlerin tüm paydaşlara duyurularak erken bir farkındalık yaratılması da hedeflenmektedir. Bu amaçların gerçekleştirilebilmesi için Ilgaz Dağı Milli Parkı ile ilgili alanyazın (literatür) taramasının yapılmıştır. Çalışma kapsamında ayrıca alanda yerleşik halk ve kar amacı güden işletme temsilcileri ile yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Bulgulanan olanakların doğaya zarar vermeden Rekreasyonel amaçlı kullanımının nasıl sağlanabileceği konusunda önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Rekreasyon, Korunan alanlar, Milli Parklar, Ilgaz Dağı Milli Parkı, Turizm.