İSTAVRİT (Trachurus mediterraneus (Linnaeus, 1758)) VE MEZGİT (Merlangius merlangus (Linnaeus, 1758)) BALIKLARI KAS İĞLERİNİN HİSTOLOJİK OLARAK İNCELENMESİ - ADEM, SOUAD A. SALEH (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Kas iğciği, istavrit ve mezgit balıklarının mandibulaya tutunan kasları (adductor mandibulae ІІ), operkulum kasları (levator opercula) ve pektoral kaslarında (yüzeysel addüktör) gözlendi. Kas iğciğinin yapısını, sayısını, dağılımını ve yoğunluğunu görmek için genel histolojik teknikler (Hematoksilen ve Eozin ile parafin ve kriyostat seri kesitleri) uygulandı ve kas iğcik morfolojisi ve innervasyonunu görmek için gümüş impregnasyon tekniği kullanıldı. Bu, pektoral ve operkulum kaslarında varlığının ilk kez gösterimi olmuştur, ayrıca daha önce Maeda vd. tarafından onaylanan mandibulaya tutunan kaslardaki varlığının da ilk gösterimi olmuştur. Mezgit mandibulaya tutunan kasları, İstavritten daha fazla sayıdaydı ve daha fazla yoğunluğa sahipti. İstavrit operkulum kasları, Mezgitten daha fazla sayıdaydı ve daha fazla yoğunluğa sahipti, Mezgit pektoral kasları ise İstavritten daha fazla sayıdaydı ve daha fazla yoğunluğa sahiptir. Her iki türdeki kas iğciklerinin duyusal ve motor innervasyonları, boyanmış ve kızıştırılmış preparatlarla incelenmiştir. Çoğu kas iğciği bir duyusal innervasyona sahiptir ve iki duyusal innervasyonu olan sadece bir kas iğciği gözlemlenmiştir, Bu kas iğciği motor beslemesini ekstrafuzal kas liflerini besleyen aksondan kutup bölgesine almaktaydı. Mezgitin adductor mandibular ІІ kasında, iki iğciğin bir araya geldiği ve intrafuzal kas liflerinin ayrı kapsüllerde kaldığı karmaşık bir çift iğcik gözlenmiştir ve kompleks çift iğcikleri oluşturan iğciklerden birinin dış kapsülüne bağlı bir kan damarı gözlendi.
Keywords: Kas iğciği, İntrafuzal kas lifi, Ekstrafuzal kas lifi, İstavrit, Mezgit, Kastamonu, Karadeniz