EKSİK REKABET PİYASALARINDA REKABET ÜSTÜNLÜĞÜ: KASTAMONU İLİNDE BİR UYGULAMA - YILMAZ, Yağmurhan (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Eksik rekabet piyasaları, piyasa gücüne sahip olan firmalar arasındaki rekabeti ele almaktadır. Eksik rekabet firmaları tam rekabetin dört şartı olan atomise, mobilite, homojenlik ve şeffaflık koşulunun hepsini yerine getirememektedir. Rekabet aynı sektörde mal ve hizmet sektöründe bulunan işletmelerin bu sektörde var oluşunu devam ettirebilmesi için diğer işletmelerle yarış halinde olması durumudur. Rekabet, rekabet politikası ve yasalarla desteklenen ve korunan bir nesnedir. Belirli pazarlardaki ajanların takipleri ve ataklarının her biri ayrı ayrı etkili rekabet olarak nitelendirilmelidir. Girişimciler bir taraftan kendi çıkarlarını korumaya çalışırken diğer taraftan fiyat, pazarlama, kalite, teslimat koşulları, hizmet vb. gibi rekabetçi parametreleri kullanarak piyasada pozisyon elde etmeye çalışmaktadır. Araştırmanın amacı, eksik rekabet piyasalarında rekabet üstünlüğü düzeyinin belirlenmesidir. Kastamonu’da faaliyet gösteren üretim işletmelerinin rekabet üstünlüğü düzeylerini belirlemek, eksik rekabet piyasaları ile rekabet üstünlüğü arasında bir ilişkinin var olup olmadığı araştırılmıştır. Bu amaçla ilk olarak literatür taraması yapılıp ölçekler geliştirilmiştir. Geliştirilen ölçekleri anket formuna dönüştürüp veriler elde edilmiştir. Araştırma Kastamonu ili organize sanayi ve küçük sanayi sitesi’nde ki KOBİ’lerde firma sahibi, yönetici ve üst düzey personellerine uygulanmıştır.
Keywords: Eksik Rekabet Piyasaları, Rekabet