Sınıf öğretmeni adaylarının fen bilimleri öğretiminde öz yeterlik inançlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi - Yıldırım, Ramazan (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Bu çalışma sınıf eğitimi lisans programında öğrenim görmekte olan öğretmen adaylarının fen bilimleri öğretimi öz yeterlik düzeylerini tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. 2021 – 2022 eğitim öğretim yılı bahar dönemi Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Eğitimi programında tüm sınıf seviyesinde öğrenim gören 216 öğretmen adayı çalışmaya katılmıştır. Araştırmanın yöntemi tarama modelidir. Araştırma değişkenleri cinsiyet, sınıf seviyesi ve en uzun yaşanılan yerleşim biriminden oluşmaktadır. Veriler, 21 maddeden oluşan 5’li likert tipi “Sınıf Öğretmeni Adaylarının Fen Öğretimi Öz Yeterlik İnancı” ölçeği ile elde edilmiştir. Elde edilen bu veriler SPSS 22.0 paket programı ile incelenip analiz edilmiştir. Araştırmanın neticesinde öğretmen adaylarının öz yeterlik inanç puanlarının ortalaması ölçekten alınabilecek ortalama puandan yüksek olduğu belirlenmiştir. Öğretmen adaylarının cinsiyete göre ölçeğin öz yeterlik inancı ve sonuç beklentisi alt faktörleri arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı tespit edilmiştir. En uzun yaşanılan yerleşim birimi değişkeni ile öğretmen adaylarının ölçekten aldıkları öz yeterlik inancı ve sonuç beklentisi alt faktörleri puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Sınıf seviyesi değişkeninde öğretmen adaylarının ölçeğin öz yeterlik inancı alt faktörüne ait puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmazken; öğretmen adaylarının sonuç beklentisi alt faktörü puanlarında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Bu farklılığa göre 2,3 ve 4.sınıfta öğrenim gören öğretmen adaylarının sonuç beklentisi alt faktörü puanlarının 1. sınıfta öğrenim gören öğretmen adaylarının sonuç beklentisi alt faktörü puanlarına göre yüksek bulunmuştur.
Keywords: Öz yeterlik, fen öğretimi, sınıf öğretmeni adayı