Comparing Soil Respiration Rates Of Selected Fast Growing Trees İn Philippines - AYDIN, Miraç (My University, 2024)
Toprak solunumu karbon döngüsünün önemli bir bileşenidir. Bu bileşen, karbon dengelerini tahmin etmede önemli bir bilgi kaynağı olmasına rağmen, C dengeleme tahminlerindeki büyük belirsizliklere neden olan az sayıda çalışma yapılmıştır. Filipinler'de, Acacia mangium, Albizzia falcataria ve Swietenia macrophylla gibi hızlı büyüyen türlerden oluşan insan yapımı orman meşcereleri kurulmuştur. Ancak, bu meşcerelerin toprak solunum oranları ölçülmemiştir. Bu çalışma, 2014 yılından beri mevcut olan bu meşcerelerin toprak solunum hızlarını (toprak CO2 yayılımları) ölçmeyi amaçlamaktadır. Bu meşcerelerin toprak solunum hızlarının önemli ölçüde farklı olmadığı hipotezini test edeceğiz. Bu çalışmadan elde edilen veriler, bu mestaşcerelerin karbon dengelerinin nicelleştirilmesinde önemli girdiler olacaktır. Anahtar Kelimeler: Toprak solunumu, Karbon, Küresel ısınma, İklim değişikliği