MESLEKİ GELECEK ZAMAN BEKLENTİSİNİN DUYGUSAL BAĞLILIK, İŞ TATMİNİ, TÜKENMİŞLİK VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ÜZERİNE ETKİSİ: AKADEMİSYENLER ÜZERİNE BİR UYGULAMA - Akça, Coşkun; Çağlar, İrfan (Electronic Journal of Social Sciences, 2023)
Mesleki gelecek zaman beklentisi, bireyin gelecek beklentisini mesleki bağlamda algılamasıdır. Mesleki gelecek zaman beklentisinin yüksek olması örgütsel bağlılık, örgütsel özdeşleşme, iş tatmini ve örgütsel vatandaşlık davranışı gibi istenen davranışları artırırken; olumsuz bir mesleki gelecek zaman algısı sinik çalışanlara, tükenmişliğe, yüksek personel devir hızına ve çalışanlarda işten ayrılma niyeti gibi istenmeyen davranışlara yol açmaktadır. Bu çalışmanın amacı, mesleki gelecek zaman beklentisi ile akademisyenlerin duygusal bağlılık, iş tatmini, tükenmişlik ve işten ayrılma niyetleri arasındaki ilişkileri belirlemektir. Araştırma amacı doğrultusunda hazırlanan veri toplama aracı ile Fırat Üniversitesinde farklı unvanlarda görev yapmakta olan 449 akademisyenden veri elde edilmiştir. Toplanan verilerin güvenirlik ve geçerliliğini tespit edebilmek için içsel tutarlılık ve doğrulayıcı faktör analizlerinden faydalanılmıştır. Araştırma hipotezlerinin test edilmesi aşamasında ise yapısal eşitlik modeli yol analizinden yararlanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda mesleki gelecek zaman beklentisinin iş tatmini ve duygusal bağlılık üzerinde pozitif; tükenmişlik ve işten ayrılma niyeti üzerinde ise negatif etkileri olduğu tespit edilmiştir.