Turistlerin israf eğilimlerine ilişkin yönetici algıları - Çam, Oğuz (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Turizm, dünya çapında yüksek derecede istihdam oluşturan ve ekonomik gelir elde edilmesini sağlayan kayda değer bir sektördür. Otel işletmeleri, bu sektörün içerisinde önemli bir konuma sahiptir. Otel işletmelerinin verimini, iş akışını ve gelişimini etkileyen büyük bir sorun vardır. Bu sorun da, israftır. Bu araştırmanın amacı, turistlerin israf eğilimlerine ilişkin otel işletmeleri yöneticilerinin algılarını değerlendirmektir. Turistlerin tüketim davranışları ve alışkanlıklarının belli bir çerçevede sunulması, israfa ilişkin bilgilerin etkili bir şekilde ortaya konulması, turizm literatürünün turistlerin tüketim davranışları hususunda geliştirilmesi, geleneksel ve helal konseptli otel işletmelerindeki tüketimle (yiyecek-içecek tüketimi, enerji tüketimi, su tüketimi, sarf malzemeleri kullanımı, zaman kullanımı vs. gibi) ilgili bilgi edinilmesi, turist davranışları konusunda dolayısıyla da turizm konusunda önem arz etmektedir. Turizm sektörü, insan odaklı bir yapıya sahiptir. Turizm gelirlerinden yüksek pay elde etmek için turistlere önem ve özen gösterilmesi gerekmektedir. Bu noktada ise turistlerin memnuniyet ve sadakatinin elde edilmesi için turistlerin tüketim davranışlarının belirlenmesi, uygun stratejilerin izlenmesi, olumsuz gelişen olaylara ya da durumlara karşı öneri ve çözüm yollarının getirilmesi, plan, proje ve uygulamaların oluşturulması / geliştirilmesi, tüketim davranışlarıyla ilgili yeni çalışmalara altyapı oluşturulması önem arz etmektedir. Bu araştırmanın yöntemi, nitel araştırma yöntemi; veri toplama aracı ise, görüşme tekniğidir. Elde edilen veriler, içerik analizi, betimsel analiz ve NVivo programıyla birlikte analiz edilmiştir. Araştırmanın evrenini, geleneksel ve helal konseptli otel işletmeleri oluştururken; örneklemini ise, Antalya’da yer alan geleneksel ve helal konseptli otel işletmeleri oluşturmaktadır. Araştırma sonucu itibarıyla, geleneksel ve helal konseptli otel işletmelerine gelen turistlerin pek çok israf eğiliminin bulunduğu, bu israf eğilimlerinin birbirlerine göre benzerlik ve farklılıklar gösterdiği ortaya çıkmaktadır. Araştırmanın sonucu sonrasında ise çeşitli kişi ve kurumlara öneriler ifade edilmektedir
Keywords: Tüketim, israf, otel, işletme, turist