Tam Öğrenme Yaklaşımının Öğrencilerin Akademik Başarıları Üzerindeki Etkisi: Bir Meta-Analiz Çalışması - Başar, Tarık; Aşkin, İlkay; Gelbal, Selahattin (Egitimde ve Psikolojide Olcme ve Degerlendirme Dergisi, 2016)
Bu arastirmada tam ogrenme yaklasiminin ogrencilerin akademik basarilari uzerindeki etkisi arastirilmistir. Arastirmada ayrica tam ogrenme yaklasiminin ogrencilerin akademik basarilari uzerindeki etkisinin alan ve ogrenim duzeyine gore farklilasip farklilasmadigi incelenmistir. Arastirma meta-analiz calismasi niteliginde olup arastirmaya toplam 24 calisma (tez, makale ve bildiriler) dahil edilmistir. Arastirma sonuclarina gore calismalarin tamami pozitif (+) etki buyuklugune sahiptir. Meta-analize dahil edilen calismalarin %50’sinin muazzam duzeyde, %29,17’sinin genis duzeyde, %12,5’inin orta duzeyde ve %8,33’unun ise cok genis duzeyde etki buyuklugune sahip oldugu belirlenmistir. Arastirmaya dahil edilen calismalarin ortalama etki buyuklugu, rastgele etkiler modeline gore 1,546 olarak hesaplanmistir. Bu sonuca gore tam ogrenme yaklasiminin ogrencilerin akademik basarilari uzerinde oldukca yuksek duzeyde ve olumlu yonde bir etkiye sahip oldugu ortaya konmustur. Ogrencilerin akademik basarilarinin, dersin uygulandigi alanlar bakimindan anlamli bir farklilik gostermezken ogrenim duzeyi bakimindan anlamli bir farklilik gosterdigi sonucuna ulasilmistir. Tam ogrenme yaklasiminin ogrencilerin akademik basarilari uzerinde, lise ve ilkogretim duzeyinde muazzam duzeyde etkili oldugu belirlenmistir.