KATI ATIK İŞÇİLERİNİN KARŞILAŞTIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROBLEMLERİ - ARSLAN, Ebru (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Dünya nüfusundaki hızlı artış, kentleşme, tüketim alışkanlıklarının değişimi, beraberinde katı atık miktarlarında önemli artışlara neden olmuş, bu durum ülkelerin gelir ve gelişmişlik düzeylerine de bağlı olarak oluşan katı atık miktarlarını önemli ölçüde arttırmıştır. Artan katı atık miktarı, çeşitliliği ve olumsuz çalışma koşulları atık sektöründe çalışan işçilerin üzerinde iş sağlığı ve güvenliği (İSG) açısından farklı ve önemli sayılabilecek riskler oluşturmaya başlamıştır. Bu çalışmanın amacı katı atık çalışanlarının karşılaştıkları İSG risklerini belirleyerek, çözüm önerileri sunmaktır. Bu amaç doğrultusunda katı atık çalışanlarının karşılaştığı İSG riskleri ile ilgili yapılmış çalışmaları içeren ulusal ve uluslararası yayınlar taranmış, elde edilen bilgi ve verilerin derlenmesi sonucu bir araştırma ortaya konulmuştur. Yapılan araştırmalarda katı atıkların toplanması, taşınması, ayrıştırılması ve bertaraf edilme işlemlerinde katı atık çalışanlarının çeşitli İSG risklerine maruz kaldığı, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik etkenlerden kaynaklanan bu risklerin, çalışanlarda ciddi hasarlar oluşturduğu görülmüştür. Katı atık sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde, çalışanlarla ilgili mevzuatlarda tanımlanan İSG önlemlerinin titizlikle ele alınması zorunluluk arz etmektedir. Aksi bir tutum mevcut risklerin ve çalışanlarda oluşan sağlık problemlerinin artarak devam edeceği anlamına gelecektir.
Keywords: Katı atık, katı atık yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği, katı atık işçileri