Yerel yazındaki girişimcilik makalelerinin bibliyometrik analizi: 2015-2020 yılları aralığı - Demir, Erhan (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Günümüzde yaşanan ekonomik krizler, işsizlik sorunlarında artışa neden olmaktadır. Ekonomik büyümenin sağlanabilmesi, toplumsal kalkınma ve refah düzeyinin yükseltilebilmesi, işsizlik ile mücadele yöntemlerine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu mücadelede, yaşanan ekonomik krizleri iyi değerlendirebilen girişimciler ve girişimcilik konusu, toplumsal gelişmede etkili rol oynamaktadır. Bibliyometrik araştırmalar, incelenen ilgili yıllar aralığındaki, konu ya da alanın bilimsel gelişim seyrini ortaya çıkarması bakımından önem taşımaktadırlar. Bu çalışmanın amacı, yerel yazındaki girişimcilik makalelerinin bibliyometrik profilini ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda 01.01.2015- 01.01.2021 tarihleri aralığında “Dergipark Akademik” veritabanında yayınlanan girişimcilik makaleleri, bibliyometrik bir analize tabi tutulmuştur. Ulaşılan 736 makale bibliyometrik analiz dahilinde belirlenen “makalelerin yayınlandıkları yıllar, yazar sayıları, yazarların unvanları, yazarların bağlı bulundukları üniversiteler ve birimler, makalelerin yayınlandıkları dergiler ve bu dergilerin Tr Dizin Ulakbim indeksinde taranma durumları” kriterleri doğrultusunda incelenmiştir. Buna ek olarak makaleler, özet kısımları açısından içerik analizine tabi tutulmuş ve “odaklandıkları konular” listesi ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda makalelerin en çok 2018 yılında yayınlanmış oldukları, çoğunluklu olarak iki yazarlı ve Dr. Öğr. Üyesi akademik unvana sahip yazarlar tarafından yazılmış oldukları, yazarların çoğunluklu olarak Süleyman Demirel Üniversitesine ve birimler açısından da çoğunluklu olarak İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine bağlı oldukları ulaşılan dikkat çekici bulgulardandır. 736 makalenin, toplamda 323 farklı dergide yayınlanmış olduğu, bu dergilerden 2021 yılı itibariyle 132 tanesinin Tr Dizin Ulakbim indeksinde taranmakta olduğu ve en çok makalenin MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisinde yayınlanmış olduğu ulaşılan diğer bulgulardandır. Makalelerin özet kısımlarına yapılan içerik analizi ile ulaşılan “odaklanılan konular” listesinde ise makalelerin çoğunluğunun en çok “girişimcilik eğilimi” ve “kadın girişimciliği” konularına odaklanmış oldukları söylenebilir.
Keywords: Girişimcilik, Girişimcilik Makaleleri, Bibliyometri, Bibliyometrik Analiz, İçerik Analizi