OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE KULLANILAN YARATICI DRAMA TEKNİKLERİNİN ÇOCUKLARIN DEĞERLER EDİNİMİNE ETKİSİ - AKGÜN, Kübra (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Bu araştırma yaratıcı drama yönteminin okul öncesi dönemde verilen değer edinimi üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Değer kavramı soyut bir kavram olduğu için okul öncesi dönem çocuklarına somut şekilde nasıl bir yöntemle verileceği iyi araştırılıp seçilmelidir. Bu çalışmada yaratıcı drama yönteminin değerler eğitimi üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışma grubundaki çocuklardan 20’si kontrol grubu 20’si deney grubunu oluşturmaktadır. Çalışmanın deney grubunu 2017-2018 eğitim-öğretim yılında X İlkokulu’nda okul öncesi eğitime devam etmekte olan 20 çocuk; kontrol grubunu ise Kastamonu ili Taşköprü ilçesinde bulunan Y okulunda okul öncesi eğitime devam etmekte olan 20 çocuk oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan Değer Kontrol Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma için ölçeğin hazırlanmasının ardından X İlkokulu’nda bulunan deney grubu ve Kastamonu ili Taşköprü ilçesinde bulunan Y okulundaki kontrol grubuna ön test uygulanmıştır. Deney ve kontrol gruplarına ön test uygulandıktan sonra araştırmacı tarafından oluşturulan ‘yaratıcı dramaya dayalı değer öğretim programı’ deney grubuna uygulanmaya başlanmıştır ve 13 haftada tamamlanmıştır. Deneysel çalışma devam ederken kontrol grubunda normal etkinlik akışına devam edilmiştir. Deney grubuna uygulanan program tamamlandıktan sonra, deney grubu ve kontrol grubuna, araştırmacı tarafından hazırlanan Değer Kontrol Ölçeği kullanılarak son test uygulanmıştır. Ön test, son test sonuçları puan ortalamaları arasındaki farkın incelenmesi için SPSS 17.0 programında yer alan parametrik testlerden olan Bağımsız T- Testi ve Tekrarlı Ölçümler Anova (Repeated Meausures) testleri kullanılmıştır. Uygulanan istatistikler sonucunda; deney ve kontrol grubu arasında ön test, son test puanları açısından anlamlı fark olduğu; deney grubunda yer alan öğrencilerin ön testson test puanları arasında anlamlı fark olduğu görülmüştür.
Keywords: Değerler Eğitimi, Yaratıcı Drama, Okul Öncesi Eğitim