Nemir b. Tevleb el-uklî’nin şiirinde üslûp - Belal, Murad Ahmad (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Bu çalışma, Nemir b. Tevleb’in şiirlerini üslûp açısından inceleyip, daha önce kimse tarafından ele alınmayan şiir üslûbundaki estetik ve özgünlüğü ortaya koymayı, ayrıca şairi tanıtıp şiirlerindeki anlamsal olguları açıklamayı amaçlamaktadır. Çalışmada teorik ve pratik olmak üzere iki temel esas alındı. Pratik olarak şairin şiirleri; fonemler, fonemlerin delâleti ve kendisinin üslûp açısı yönlerinden ele alındı. Bununla beraber şairin, İslam’la ilişkisi, İslami değerlerden etkilenmesi ve tüm bunların hayatının son safhasında şiirine yansımasına değinildi. Bu noktalardan hareketle çalışma, Nemir b. Tevleb’in şiirlerini kapsamlı olarak üslûp açısından inceleyen ilk çalışma olarak kabul edilebilir. Yöntem olarak ise araştırmada, niteleyici ve istatiksel olmak üzere iki yöntem kullanıldı. Önce şair hakkındaki bilgiler ve araştırmalar toplandı. Ardından şiirlerindeki üslûp olguları, bu olguların azlığı, çokluğu ve enderliği bakımından istatiksel olarak değerlendirildi. Bunun sonucunda şiirlerindeki üslûp olgularının pek çoğunun yüzdelik oranı açıklandı. Ardından şiir eleştirisi ve analiz yöntemleri ışığında bunlar incelemeye tabi tutuldu. Daha sonra da bu araştırmadan elde edilen neticeler, klasik ve modern kaynaklara dayanılarak ortaya konuldu.
Keywords: Üslûp, üslûpbilim, fonetik düzey, anlamsal düzey, yapısal düzey, nemir b. tevleb