Gübre Katkılı Zeolit Uygulamalarının Taşköprü-Tekçam Sarıçam Klonal Tohum Bahçesi Toprak Özelliklerine Etkisi Ve Çiçeklenme, Kozalak Ve Tohum Verimi İlişkisi - AYAN, Sezgin (My University, 2024)
Genç tohum bahçelerinde yıllar, klonlar ve rametler arasında oluşan çiçeklenme ve tohum varyasyonu azaltmak, tohum ürünü oluşumuna tüm klon ve rametlerin eşit oranda katılımını sağlayacak işlemler bu projenin amacını oluşturmaktadır. Çalışma, 1995 yılında Taşköprü Orman Fidanlığında 30 klon ile tesis edilen Sarıçam (Pinus sylvestris L.) Klonal Tohum Bahçesinde gerçekleştirilecektir. 30 klonda 3’er ramet baz alınarak Kontrol, Zeolit ve Fosfor + Potasyum karışımı gübrelerden oluşan üç işlemin etkileri toplam 90 adet ramet takip edilecektir. Araştırmanın sonunda; Erkek ve dişi çiçek sayısı, konolet ve kozalak sayısı ile tohum karakteristikleri üzerine işlemlerin etkisi analiz edilerek, genç tohum bahçelerindeki çiçek ve tohum verimine olumlu etki yapacak uygulamalar önerilmeye çalışılacaktır. Anahtar Kelimeler: Tohum verimi, Klonal tohum bahçesi, Zeolit, Gübreleme