Üryani eriği (prunus domestica) ekstraktının gökkuşağı alabalığında (oncorhynchus mykiss) kızılağız hastalığına (yersinia ruckeri) karşı bağışıklık yanıtı üzerine etkilerinin belirlenmesi - Küçükköşker, Bünyamin (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Bu çalışmada üryani eriği (Prunus domestica) sulu metanolik özütü ile beslenen gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) büyüme performansında ve bağışıklık yanıtlarındaki değişimler incelenmiş ve ayrıca enterik kızılağız hastalığına (Yersinia ruckeri) karşı koruyucu etkinliği araştırılmıştır. Bu amaçla balıklar %0 (Kontrol), %0,1, %0,5 ve %1 dozlarında üryani eriği özütü içeren yemlerle doyana kadar günde iki kere beslenmişlerdir. Çalışmanın 7, 14 ve 21. günlerinde balıklardan kan ve doku (dalak, bağırsak ve ön böbrek) örnekleri alınarak balıkların bağışıklık ve sitokin gen yanıtlarında meydana gelen değişimler araştırılmıştır. Çalışma sonunda balıklara intraperitonal olarak Yersinia ruckeri enjekte edilerek 10 gün boyunca balıkların yaşama oranları kaydedilmiştir. Balıkların oksidatif radikal üretimlerinde 7. günde %1 grubunda artış gözlenirken (P<0,05), diğer örnekleme dönemlerinde bir farklılık gözlenmemiştir (P>0,05). Bakteri öldürme aktivitesinin ise yine benzer şekilde %1 grubunda önemli derecede arttığı tespit edilmiş olup, çalışmanın 21. gününde ise yine bu grupta düşüş gözlenmiştir (P<0,05). Lizozim aktivitelerinde hiçbir örnekleme döneminde değişiklik görülmezken (P>0,05), 14. günde myeloperoksidaz aktivitesinin kontrol grubuna kıyasla deneme gruplarında artışı söz konusudur (P<0,05). Çalışmanın 7. gününde sitokin gen ekspresyonlarında bağırsak ve böbrekte artış görülmüştür. Yem Dönüştürme Oranında %1 lik grupta düşüş görülmüştür. Üryani eriği ekstraktı ile beslenen balıkların dokularında histopatolojik olarak herhangi bir değişim gözlenmemiştir. Tüm deneme gruplarının Yersinia ruckeri’ye karşı hayatta kalma oranı kontrol grubuna göre daha yüksek yaşama oranına sahip olduğu tespit edilmiştir (P<0,05). Tüm bu sonuçlar ışığında üryani eriğinin immunostimulant olarak gökkuşağı alabalıklarında Yersinia ruckeri’ye karşı kullanılabileceği kanaatine varılmıştır.
Determination of the effects of thin-skinned plum (prunus domestica) extract on immune response of rainbow trout (oncorhynchus mykiss) against enteric redmouth disease (yersinia ruckeri)
Keywords: Alabalık, üryani eriği, bağışıklık yanıtı, Yersinia ruckeri