Kastamonu atıksu arıtma tesisi solar çamur kurutma sisteminin incelenmesi ve bertaraf önerileri - Özen, Alper (Kastamonu Üniversitesi, 2023)
Bu çalışmada Kastamonu ili merkezinde yer alan evsel nitelikli atıksu arıtma tesisinden çıkan atık ham çamurun solar kurutma ünitesindeki kuruma verimliliği değerlendirilmiş ve kurutulan çamurun bertarafı ile ilgili çözüm önerileri ortaya konulmuştur. Yapılan çalışmalarda solar çamur kurutma ünitesinin devreye alınması ile başlayan 9 aylık işletme süresi boyunca, solar çamur kurutma ünitesinin performansı incelenmiştir. Bu süreç boyunca hava sıcaklıkları, güneş radyasyon miktarları, çamur örtü yükseklikleri, biyogaz motorlarında elde edilen atık ısının solar ünite ve hollerde değerlendirilmesi ile ilgili veriler ve kurutulan çamurun laboratuvar analiz değerleri incelenmiştir. Özellikle yaz aylarında atık ısı kullanımı olmadan da %90 kuruluk oranlarının sağlandığı fakat kış aylarında ortalama kuruluk oranlarının düştüğü gözlemlenmiştir. Kastamonu ili ve tesis yerleşim yeri göz önüne alınarak çıkan kuru çamurun bertarafı ile ilgili çözüm önerileri açıklanmış ve kısa, orta, uzun vadeli çözüm seçenekleri değerlendirilmiştir. Çalışma sonucu en uygun seçeneğin çamurun kompostlaştırılması ve son ürün olarak çıkan çamurun tarımda kullanılması olduğu ortaya konmuştur.
Investigation of Kastamonu wastewater treatment plant solar sludge drying system and disposal recommendations
Keywords: Atıksu arıtma çamuru, Solar kurutma, Çamur bertarafı