GÖKNAR ÖZÜTLERİNİN MDA-MB-231 HÜCRELERİ ÜZERİNDEKİ SİTOTOKSİK VE APOPTOTİK ETKİSİ - TUNCEL, Zeynep (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Meme kanseri, kadınlar arasında en yaygın görülen kanserdir. Moleküler biyoloji ve farmakolojideki gelişmeler, meme kanserinin daha iyi anlaşılmasını sağlayarak, kanseri hedef alan ve daha akıllı terapötiklerin tasarımını mümkün kılmıştır. Ülkemiz için endemik bir tür olan Abies nordmanniana subsp. Bornmulleriana (Uludağ göknarı), Batı Karadeniz Bölgesinde, Kızılırmak ile Uludağ arasında bulunmaktadır. Birinci sınıf orman ağacı olup, 30-40 m boya sahiptir. Bu çalışmanın amacı göknarın biyolojik aktivitelerini değerlendirmektir. Göknar öz ve diri özütleri anti-kanser özellik açısından test edilmiştir. MTT hücre canlılığı testinde, öz ve diri özütlerinin MDA-MB-231 üçlü negative meme kanseri hücre hattına karşı konsantrasyon ve zamana bağlı olarak artan sitotoksik etkisi olduğu bulunmuştur. Göknar öz ve diri özütleri MDA-MB-231 hücrelerinde Bax/Bcl-2 apoptotik gen ifadelerini değiştirerek apoptozun uyarılmasını sağlamıştır. Bu bulgular, göknar özütlerinin yeni kanser önleyici ilaçların geliştirilmesinde potansiyel olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Keywords: Göknar, MDA-MB-231, apoptoz