Hafif agregaların geopolimer harç özelliklerine etkilerinin araştırılması - Kılıçoğlu, Mert Kıvanç (Kastamonu Üniversitesi, 2025)
Hafif jeopolimer betonlar, üstün durabilite, düşük çevresel etkileri ve sürdürülebilir özellikleri nedeniyle dikkat çekmekte ve çimentosuz beton malzemeleri kullanarak bir yapının ölü yüklerini azaltmak ve geopolimer beton (GP) kapsamını artırmak için özgün çözümler sunmaktadır. GP’ler, düşük özgül ağırlıklıktaki doğal/yapay agregaların alüminosilikat bağlayıcılar ve alkali çözeltilerle karıştırılmasıyla elde edilen ürünlerdir. Çalışmada, çevresel sürdürülebilirliği destekleyen, karbon salınımını azaltan ve çimento tüketimini minimuma indiren yenilikçi geopolimer malzemelerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Deneysel olarak yapılan çalışmada, hafif agrega olarak pomza ve genleştirilmiş vermikülit (GV), bağlayıcı olarak uçucu kül (UK) ve CEM II/B-S 42,5 R çimentosu, aktivatörler olarak sodyum silikat (SS) ve sodyum hidroksit (SH) kullanılmıştır. Bağlayıcı malzemeler ve aktivatörler tüm karışım serilerinde sabit miktarlarda kullanılmış, GV %25; 50; 75; 100 oranlarında pomza ile yer değiştirilmiştir. 40x40x160 mm boyutunda harç prizmalar üretilmiş, bir gün sonra kalıptan çıkartılan numuneler, kür odasında test süresince bekletilmiş, sertleşmiş numunelerin, 7 ve 28 günlük eğilme ve basınç dayanımları, 30 ve 60 günlük sülfat, asit durabilite testleri, 300 ve 400°C yüksek sıcaklık testleri yapılmış, ısıl iletkenlik katsayıları belirlenmiştir. GV oranındaki artışa bağlı olarak, numunelerin taze ve birim hacim ağırlıklarının azaldığı, GV nin eğilme ve basınç dayanımlarını düşürdüğü gözlemlenmiştir. 28 günlük eğilme dayanımlarının 1,20-1,94 MPa, basınç dayanımlarının 13,5-21,3 MPa aralığında değiştiği belirlenmiştir.
The effects of lightweight aggregates on the properti̇es of geopolymer mortars
Keywords: Hafif Agrega; Pomza; Genleştirilmiş Vermikülit; Uçucu Kül