Restoran atmosferinin yiyecek deneyimine etkisi Amasra’da faaliyet gösteren balık restoranları üzerine bir araştırma - Cengiz, Çelik (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Atmosfer öğelerinin yiyecek içecek işletmeleri açısından önemi günde güne artmaktadır. İşletme yöneticileri tüketicilerine unutulmaz deneyimler elde etme adına atmosfer unsurlarını kurgulamaktadır. İşletmenin sahip olduğu atmosfer unsurları tüketiciler üzerinde etkiler meydana getirmektedir ve bu durum işletmelerin gerçekleştirecekleri eylemlerini etkilemektedir. Buradan hareketle restoran atmosferinin tüketicilerin yiyecek deneyimi üzerinde de etkiler meydana getireceği var sayılmış ve bu araştırmanın konusu belirlenmiştir. Bu araştırma, restoran atmosferinin yiyecek deneyimine etkisini ortaya çıkartma adına Temmuz 2020 ile Ağustos 2021 tarihleri arasında Amasra’da faaliyet gösteren balık restoranları üzerinde yürütülmüştür. Nicel araştırma yöntemi ile gerçekleştirilen bu araştırmada kolayda örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmada SPSS 26.0 paket programı kullanılmıştır. Restoran atmosferinin alt boyutlarının yiyecek deneyimi üzerindeki etkisini belirleme adına yapılan regresyon analizi sonucunda yemek ekipmanları, tesis estetiği, ambiyans ve personel boyutlarının yiyecek deneyimi üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Genel plan ve aydınlatma boyutlarının yiyecek deneyimi üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı saptanmıştır. Yiyecek deneyimi alt boyutlarının memnuniyet üzerindeki etkisini belirleme adına yapılan regresyon analizi sonucunda ferahlatıcılık ve anlamlılık, hazcılık alt boyutlarının memnuniyet üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Yenilik, ilgi, bilgi ve olumsuz deneyimler alt boyutlarının memnuniyet üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı saptanmıştır. Memnuniyetin davranışsal niyet üzerindeki etkisini belirleme adına yapılan regresyon analizi sonucunda, memnuniyetin davranışsal niyet üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Atmosfer, restoran atmosferi, deneyim, yiyecek deneyimi, memnuniyet, davranışsal niyet