T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİNDE AKILLI TAHTA KULLANIMINA YÖNELİK ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ - AHMETOĞLU, Saadet Sümeyye (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin sürekliliğinin sağlanması eğitim alanında da insanların kendilerini ve yetkinliklerini geliştirmesini gerekli kılmaktadır. Eğitim alanında tabletler, televizyonlar ve akıllı tahtalarla teknoloji sınıflara girmiştir. Bu bağlamda sınıflarda teknoloji kullanımının önemi yadsınamayacak bir gerçeklik olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak eğitimde kalitenin artırılmasında kullanılan materyaller tek başına yeterli olmamaktadır. Bununla beraber öğrencilerin görüşlerinin de incelenmesinin önemi artmaktadır. Bu araştırmanın amacı; 8. sınıf öğrencilerinin T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinde akıllı tahta kullanımına yönelik görüşlerini incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu; Kastamonu Seydiler ilçesinde 2015-2016 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören 71 ortaokul 8. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Genel tarama modeli kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgilerin, öğrenci görüşlerinin ve açık uçlu soruların yer aldığı ‘‘ Öğrenci Anket Formu ’’ kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde nitel verilerle, nicel veriler desteklenmiştir. Anketten elde edilen verilerin analizinde SPSS17.0 paket programı kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde t-testi ve ANOVA kullanılmıştır. Nitel veriler için ise betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre 8. Sınıf öğrencilerinin T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinde akıllı tahta kullanımına yönelik görüşleri açıklanmıştır. Öğrenci görüşleri incelendiğinde akıllı tahta kullanılan derslerin verimli ve yararlı geçtiği ancak teknik kaynaklı sorunların ortaya çıktığı araştırma sonuçları arasında yer almaktadır. Araştırma sonucunda elde edilen verilerden yola çıkarak araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Akıllı Tahta, Teknoloji, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük