Bibliometric Analysis of Postgraduate Theses on Digital Tourism - ÇAM, Oğuz (ASOS Yayinevi, 2024)
Turizm çok sayıda alt dala sahip olmakta ve bu alt dallardan birini dijital turizm oluşturmaktadır. Dijital turizm genel olarak turizm kapsamında büyük bir potansiyel ve öneme sahiptir. Gün geçtikçe turistik anlamda potansiyel ve önemini artıran dijital turizm sayesinde turizm sektörü çalışanları ve turistler turistik ürün ve hizmetlerin satılması ve alınması konusunda kolaylık yakalamaktadırlar. Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişimler aynı zamanda dijital turizmin de gelişimi üzerinde etkilidir. Bu noktadan hareket ederek dijital turizm konusuna değinmek yerinde bir karardır. Bu çalışmada dijital turizm konulu lisansüstü tezlerin bibliyometrik analizi yapılmıştır. Çalışma kapsamında Ulusal Tez Merkezi’nde ‘dijital turizm/digital tourism’ anahtar kelimeleri taranmış ve 1923-2023 yılları arasında bulunan beş adet lisansüstü tezin bibliyometrik analizi 10.08.2023 tarihinde yapılmıştır. Bibliyometrik analiz kapsamında tezlerin yayın türü, yayın yılı, yazım dili, özet kelime sayısı, anahtar kelime sayısı, anahtar kelime ismi, hedef kitlesi, araştırma yöntemi, veri toplama tekniği, örneklem büyüklüğü, öneriler bilgisinin bulunması, toplam sayfa sayısı, yapıldığı üniversite, enstitü ve ana bilim dalı ile tez yazarlarının cinsiyeti ve onların danışmanlarının cinsiyeti ve ünvanı değerlendirilmiştir. Tezlerin tümünün türü yüksek lisans tezidir. Tezler en fazla 2020 yılında yazılmıştır. Tezlerin tümünün yazım dili Türkçedir. Tezlerin çoğunun özet kelime sayısı 101-200 kelime arasındadır. Tezlerin çoğunun anahtar kelime sayısı üçtür. Tezlerin çoğunun anahtar kelime ismi dijital turizmdir. Hedef kitle görülen tezlerde turistler, turizm sektörü çalışan ve yöneticileri ile otel yöneticileri hedef kitle olarak seçilmiştir. Tezlerde çoğunlukla nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Tezlerde veri toplama tekniği olarak çoğunlukla mülakat ve literatür teknikleri değerlendirilmiştir. Örneklem görülen tezlerde örneklem büyüklüğü çoğunlukla 1-100 kişidir. Tezlerin tümünde öneriler bilgisi vardır. Tezler çoğunlukla 101-200 sayfa arasındadır. Tezlerin çoğu Akdeniz Üniversitesi çatısı altında yapılmıştır. Tezlerin tümü sosyal bilimler enstitüsü çatısı altında yapılmıştır. Tezlerin çoğu Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı çatısı yapılmıştır. Tez yazarlarının çoğu kadındır. Tez yazarlarının danışmanlarının çoğu erkektir. Tez yazarlarının danışmanlarının çoğu Doç. Dr. ünvanına sahiptir. Çalışmanın sonunda dijital turizmle ilgili çeşitli önerilere yer verilmiştir.