Oran ve orantı kavramının öğretiminde 5e modelinin etkisi - Taşkın, Sümeyye (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Bu çalışmada, 5E öğrenme döngüsü modeline dayalı öğretim yöntemi kullanımının matematik dersinde öğrencilerin akademik başarısına etkisi araştırılmıştır. Çalışma 2021-2022 eğitim ve öğretim yılının 2. döneminde, bir ortaokulda öğrenim gören 55 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada başarı yönünden birbiriyle denk durumda olan 7/A ve 7/B sınıfları kura yöntemi ile 7/A sınıfı kontrol, 7/B sınıfı ise deney grubu olarak belirlenmiştir. Kontrol grubunda 27 öğrenci bulunurken deney grubu 28 öğrenciden oluşmaktadır. Deney grubuna 5E öğrenme modeline uygun hazırlanan etkinliklerle, kontrol grubuna ise Meb ders kitabındaki etkinliklerle ders işlenmiştir. Araştırmanın modeli olarak, ön test – son test kontrol gruplu deneysel model kullanılmıştır. Ölçme aracı olarak araştırmacı tarafından uzman görüşü alınarak geliştirilen içeriğinde açık uçlu sorularla çoktan seçmeli soruların bulunduğu iki aşamalı oran orantı başarı testi ön test ve son test olarak kullanılmıştır. Elde edilen veriler spss 26.00 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Araştırmada verilerin analizinde mann-whitney u ve wilcoxon işaretli sıralar testi kullanılmıştır. Öğrencilerin her soruya vermiş oldukları cevapların frekans ve yüzde dağılımları çıkarılmıştır. Elde edilen bulgular incelendiğinde, öğrencilerin son test puanlarının ön test puanlarına göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu görülmüştür. Sonuçlara göre, oran orantı konusunun öğretiminde 5E öğrenme döngüsü modeline uygun olarak hazırlanan ders etkinlikleri ile işlenen derslerin, Meb ders kitabındaki etkinliklerle işlenen derslere oranla anlamlı düzeyde daha etkili olduğu bulunmuştur.
Keywords: 5E öğrenme modeli, oran-orantı, akademik başarı