Diyet Kaynaklı Metabolik Sendrom Modelli Sıçanlarda Garcinia Kola ve Safranalin Bazı Kan Parametreleri ve Bağırsak Mikrobiyotasına Etkisinin Araştırılması - (:unkn) unknown (My University, 2025)
Her organın diğer adı flora olan mikrobiyotası bulunmaktadır. Mikrobiyota denince akla ilk olarak gastrointestinal sistem gelmektedir. Bununla birlikte oral kavite, deri, akciğerler, genitoüriner sistem ve amniyon sıvısınında mikrobiyotası bulunmaktadır. Bu dokularda bulunan mikroplar, insan fizyolojisinin biçimlendirilmesi, sürdürülmesi ve homeostazda aktif olarak görev almakta ve “organ” olarak tanımlanmaktadır. Bunların içinde bağırsak mikrobiyotası, en fazla sayıda bakteri ve sinir hücresi bulundurduğu için, ikinci beyin olarak adlandırılmakta ve kronik hastalıklarla ilişkili bulunmaktadır. Metabolik sendrom tanısı içerisinde yer alan hastalıklar da bağırsak mikrobiyotası ve kan değerlerini etkilemektedir. Metabolik sendrom, insülin direncinin şekillenmesiyle başlayan abdominal obezite, glukoz intoleransı veya diabetes mellitus, dislipidemi, hipertansiyon ve koroner arter hastalığı gibi sistemik bozuklukların birbirine eklendiği ölümcül bir endokrinopatidir. Metabolik sendrom insülin direnci sendromu, sendrom X, polimetabolik sendrom, ölümcül dörtlü ve uygarlık sendromu gibi farklı terimlerle de ifade edilmektedir. Farklı risk faktörlerinin sıklıkla bir arada bulunduğundan sendrom X olarak adlandırılan bu hastalığın kardiyovasküler hastalıkların gelişme riskini arttırdığı bilinmektedir. Hastalıkların tedavisi ya da önlenmesinde geleneksel tıp ya da tamamlayıcı tıp uygulamaları kapsamında fitoterapiye olan ilgi son yıllarda giderek artmaktadır. Safran (Crocus sativus L) ve Garcinia kola bu amaçla kullanılan bitkilerden sadece ikisidir. Safran çiçeğinden ekstrakte edilen ve organik bir bileşik olan Safranal’in antioksidan, anti-inflamatuvar, hipotansif, antikonvülzan, antidepresan, antitüssif gibi çeşitli etkileri bulunmaktadır. Garcinia kola tohumlarından elde bazı kimyasalların ise hepatoprotektif diyabetik hayvanlarda anti-hiperkolesterolemik aktivite ve hipoglisemik etkilerinin olduğu bildirilmiştir. Ayrıca diyabetik ratlarda kalp, karaciğer ve böbrek dokularını hastalıktan kaynaklanan sekunder komplikasyonlara karşı koruyucu etki gösterdiği bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı çeşitli çalışmalarla olumlu etki gösterdiği bildirilen bu iki bitkinin metabolik sendromlu şıçanlarda bazı kan parametreleri ve bağırsak florası üzerine etkilerinin araştırılarak halk sağlığının korunmasında yeni çalışmalara ışık tutmaktır.
Sağlık Bilimleri