SİNOP İLİNDE ÜRETİLEN HAZIR BETONLARIN İSTATİSTİKSEL OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ - Memi̇ş, Selçuk; Mütevelli̇, İffet Gamze; Yilmazoğlu, Mehmet Uğur (NWSA Academic Journals, 2016)
Sinop Ili, bunyesinde bircok yenilenebilir enerji potansiyeli barindiran ve Karadeniz’e kiyisi olan bir liman sehridir. Son yillarda bu durum ilin cografi yapisini oldukca onemli kilarken bolgedeki yapilasmayi da artirmaktadir. Boylece yapi ve tesislerde kullanilan betonlarin kalitesi oldukca onem kazanmaktadir. Bu calismada 2011-2014 yillari arasinda yapilan bina betonlarindan alinan numunelerin dayanim siniflari ve birim hacim agirliklari incelenmis, istatiksel olarak degerlendirilmistir. Yapi denetim kanununun 2011 yilinda yururluge girdigi yildan 2015 yili baslangicina kadar dokulen betonlarin dayanimlari kendi aralarinda yillara gore kiyaslanmis ve yapi denetim kanunun uygulandigi ilk yil, C30 betonunun dayaniminda belirgin bir artis fark edilmistir.  Genel olarak Sinop ilinde uretilen betonlarin yillara gore basinc dayanimlari incelenmis ve beton kalitesine gerekli onemin verildigi gorulmustur.
Keywords: Sinop; Beton Basınç Dayanımı; Birim Hacim Ağırlık; Tek-Yönlü Varyans; Yıllık Değişim