Nadir Toprak Malzemelerinin Şeffaf Seramik Sırlarda Geçiş Metal Oksitlerinin Renk Aktivasyonu Üzerindeki Etkileri - ARİANPOUR, Farzin (My University, 2024)
Renkli şeffaf seramik sır üretimi, endüstriyel veya sanatsal seramik malzemelerin üretiminde yüksek ekonomik etkileri olan karmaşık bir süreçtir. Genellikle şeffaf seramik sırlarında farklı renk ve tonlar elde etmek için demir, bakır, nikel, kobalt vb. geçiş metali oksitlerinin farklı türleri çeşitli içeriklerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu araştırmada, disprosyum ve itriyum oksitler gibi nadir toprak bileşiklerinin, standart bir şeffaf seramik sırda geçiş metali demir ve bakır oksitlerin renk aktivasyonu üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Amaç, az miktarlarda normal renklendirici ajanlar kullanarak renk özelliklerini geliştirmek için yüksek erime sıcaklıklarında geçiş metal oksidin katyon değişim mekanizması yoluyla aktivasyonunu sağlamaktır. Numuneler XRD, XRF, TGA/DTA, SEM ve EDS gibi çeşitli karakterizasyon teknikleri ile incelenecektir.