Vacuum Drying of Sessile Oak (Quercus Petraea) with Alternative Heating Methods - Altun, Suat; Eroğlu, Mustafa Altay (Kastamonu University, 2017)
Özet Çalışmanın Amacı: Bu çalışma,teknik kurutma yöntemlerinden biri olan vakumlu kurutma yönteminin değişikparametrelerinin uygulanması sonucu en uygun kurutma sürecinibelirleyebilmek  ve bu yöntemlrin kurutmakalitesini değerlendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Çalışma alanı: Bu çalışmaKarbük Türkiye’deki Karabük Üniversitesinde yürütülmüştür. Çalışmaa kullanılanmaterial Karabük Yenice Orman İşletme Müdürlüğünden temin edilmiştir. Materyal ve Yöntem: 80x20x2.5 cm boyutlarındaki Sapsız Meşe keresteler levhalı ve IR (infrared) olmak üzere 2farklı ısıtma yöntemi, 15 ve 30 dk olmak üzere iki farklı vakum periyodukullanılarak 2 m sn-1 hava hızı ile kurutulmuştur. Vakumperiyotlarında ortam basıncı 300 mbar, ısıtma periyotlarında ise 800 mbarolarak ayarlanmıştır. Sonuçlar: Deney sonuçlarına bakıldığında en uzun kurutma süresinin242 saat (0.15%/saat) ile 30 dk periyotlarda IR ısıtma ile kurutma yönteminde,en kısa kurutma süresinin ise 126 saat (0.22%/saat) ile 15 dk periyotlarda IRısıtma ile kurutma yönteminde elde edildiği gözlenmiştir. Vakumda beklemesüresinin azalması ile kurutma süresinin de azaldığı saptanmıştır. 15 dklevhalı ısıtma, 15 dk IR ile ısıtma ve 30 dk IR ile ısıtma ile kurutmayöntemleri standart(S) kurutma kalitesi sınıfı gereklerini karşılarken, 30 dk levhalı ısıtma ileyapılan kurutma denemesinin ise kaliteli (Q) kurutma sınıfına girdiğibelirlenmiştir.Araştırmavurguları:Sapsız Meşenin vakumlu kurutulmasında IR ile ısıtma başarılı bir şekildekullanılabilir. Daha kısa süreli vakum-ısıtma periyotları, daha yüksek kurutmaorannları elde edilmesini sağlamıştır. Kerestelerin IR ısıtma ile vakumlukurutulması yöntemi standart (S) kurutma kalitesi sınıfı gereklerini karşılamıştır.

AbstractAim of study: This study was prepared to determine the optimum dryingprocess as a result of application of different parameters of vacuum dryingmethod which is one of the technical drying methods, and to evaluate dryingquality of these methods. Area of study: This study carried out at the Karabuk University inKarabuk, Turkey and the materials was obtained from the Karabük Yenice ForestManagement Directorate.Material and Methods: Sessile Oak (Quercus Petraea) lumbers in 80x20x2.5 cm were dried at 2 m sec-1air velocity using two different vacuum periods of 15 and 30 minutes, 2different heating methods namely plated and IR (infrared) in the kiln wereused. Ambient pressure was set at 300 mbar in vacuum periods and 800 mbar inheating periods. Main results: It was observed that the longest drying time was 242hours (0.15%/hour) with drying in IR heating in 30 minutes periods and theshortest drying time was 126 hours (0.22%/hour) in IR heating with 15 minutesperiods. It has been found that the drying time decreases with the decrease ofthe waiting time in the vacuum. It has been determined that while the dryingmethods with 15 minutes plated heating, 15 minutes IR heating and 30 minutes IRheating meet the standard (S) drying quality class requirements, drying made with30 minutes plated heating has reached to the high quality (Q) drying class.Research highlights: IR heating in vacuum drying of Sessile Oakcan be used successfully. Shorter vacuum-heating periods leads higher dryingrates in vacuum drying. Vacuum drying of lumbers wit IR heating meet thestandard (S) drying quality class requirements.
Keywords: Sapsız Meşe; Vakumlu kurutma; İnfrared; Rutubet değişimi; Kurutma kalitesi; Sessile oak; vacuum drying; infrared; moisture change; Drying quality