Hemşirelerin çalışma ortamındaki risklere karşı tutumları ile örgütsel stresleri arasındaki ilişk - Pehlivan, Nuray (Kastamonu Üniversitesi, 2024)
Bu çalışma hemşirelerin çalışma ortamındaki risklere karşı tutumları ile örgütsel stresleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma tanımlayıcı ve ilişkisel model kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Örneklemi Kastamonu ilindeki on bin ve üzeri nüfuslu ilçe devlet hastanelerinde görev yapmakta olan basit rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen 319 hemşire oluşturmuştur. Veriler Demografik Bilgi Formu, Hemşirelerin Çalışma Ortamındaki Risklere Karşı Tutum Ölçeği ve Kısa Versiyon Örgütsel Stres Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Veriler SPSS 26.00 Paket programında sayı, yüzde, ortalama ölçüleri, Independent Sample t Test, One-Way ANOVA, Pearson Korelasyon Katsayısı ve Lineer Regresyon analizleri kullanılarak değerlendirilmiştir. İstatistiksel test sonuçlarında anlamlılık düzeyi p <0,05 ve güvenilirlik düzeyi 0,95 olarak kabul edilip yorumlanmıştır. Örgütsel Stres Ölçeği için yapılan analizlerde, katılımcıların gelir durumu (F=4,052; p=0,018), haftalık çalışma saati (F=-2,517; p=0,013), çalışılan kurumlar (F=22,348; p=0,000), çalışılan birim (F=2,671; p=0,000) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmiştir. Örgütsel stres ile çalışılan kurum, çalışılan birim, haftalık çalışma saati ve gelir durumu arasındaki ilişkiyi inceleyen regresyon analizine göre; sabit terim (β=2,538; p<0,001) anlamlıdır. Çalışılan kurum (β=0,245; p<0,001) ve haftalık çalışma saati (β=0,129; p=0,017) değişkenleri örgütsel stres üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkiler göstermektedir. Hemşirelerin çalışma ortamındaki risklere karşı tutumları ile çalışılan birim arasındaki ilişkiyi inceleyen analize göre, sabit terim (β=3,135; p<0,001) anlamlıdır, bu da modelin temel seviyede açıklayıcı güce sahip olduğunu göstermiştir. Hemşirelerin Çalışma Ortamındaki Risklere Karşı Tutum Ölçeği ile Kurumsal Yaklaşım Alt Boyutu arasında yüksek ve pozitif yönlü bir ilişki vurgulanmıştır (r=0,799; p<0,01). Benzer şekilde, Hemşirelerin Çalışma Ortamındaki Risklere Karşı Tutum Ölçeği ile Bireysel Yaklaşım Alt Boyutu arasında da güçlü ve pozitif bir ilişki belirlenmiştir (r=0,839; p<0,01). Örgütsel Stres Ölçeği ile Bireysel Yaklaşım Alt Boyutu arasında negatif yönde güçlü bir ilişki (r=-0,111; p=0,048) gözlenmiştir (p<0,01).
The relationship between nurses' attitudes towards risks in the working environment and their organizational stress
Keywords: Çalışma Ortamı; Hemşirelik; Örgütsel Stres; Risklere Karşı Tutum