Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarının Mesleki Özyeterliklerine İlişkin Algılarının İncelenmesi - Recepoğlu, Serpil; İbret, Bilgin Ünal (Kastamonu Egitim Dergisi, 2020)
Bu araştırmanın amacı, Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının mesleki özyeterliklerine ilişkin algılarını ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda, araştırmanın çalışma grubunu 12 üniversitede Eğitim Fakültelerinin 2014-2015 öğretim yılında İlköğretim Sosyal Bilgiler öğretmenliği 1.2.3.4. sınıflarında okuyan 2193 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırma tarama modelinde betimsel bir araştırmadır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, genel olarak Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının özyeterlik algıları incelendiğinde “oldukça yeterli” düzeyde olduğu bulunmuştur. Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının özyeterlik algıları öğretmen adaylarının cinsiyetine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Bununla birlikte, Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının özyeterlik algıları sınıf düzeyine göre anlamlı bir şekilde değişmektedir. Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının özyeterlik algıları 1. sınıfta en yüksek düzeyde; 4. sınıfta ise en düşük düzeydedir. Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının özyeterlik algılarının üniversite değişkenine göre anlamlı farklılık göstermektedir.
Keywords: Eğitim Üzerine Çalışmalar; Sosyal Bilgiler; Sosyal Bilgiler Öğretmen Adayı; Öğretmen Özyeterliği; Studies on Education; Social Studies; Social Studies Prospective Teachers; Teachers’ Sense Of Efficacy; 4. Education