Nutuk'un kök değerler açısından incelenmesi - Avan, Emrullah (Kastamonu Üniversitesi, 2024)
Bireylerin yaşadıkları topluma uyum sağlamalarını kolaylaştıran unsurlardan biri de değerlerdir. Değer aktarımı ailede başlayarak okullarda devam etmektedir. Okullarda değer aktarımı ilkokuldan itibaren yapılmaktadır. 2018 Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı’nda yürürlüğe giren on kök değerin okullarda eğitim ve öğretim sürecinde öğrencilere kazandırılması amaçlanmaktadır. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen on kök değer; adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik ve yardımseverlik olarak belirtilmiştir. Kök değerlerin öğrencilere kazandırılmasında farklı yöntem ve tekniklerden faydalanılmaktadır. Edebî eserler kök değerlerin aktarılmasında önemli bir kaynaktır. Bu çalışmada Mustafa Kemal Atatürk’ün kaleme almış olduğu Nutuk’un kök değerler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya konu olan Nutuk, nitel araştırma yöntemi ile incelenmiştir. Çalışmada doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Doküman analizi sonucunda elde edilen bulgular içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda on kök değerin tamamının Nutuk içerisinde yer aldığı tespit edilmiştir. Eserde en fazla saygı, vatanseverlik, sorumluluk; en az sabır, yardımseverlik, dürüstlük kök değerlerine yer verildiği görülmüştür. Buna göre Nutuk’un kök değerlerin aktarımında yardımcı bir kaynak olarak kullanılabileceği önerilebilir.
Examining Nutuk' interms of root values
Keywords: Mustafa Kemal Atatürk; Nutuk; Değerler Eğitimi; Kök Değerler