Ziyaretçi etki yönetimi yaklaşımı: Bartın-Kastamonu Küre Dağları Milli Parkı örneği - Yurtseven, Merve Damla (Kastamonu Üniversitesi, 2015)
Küre Dağları Milli Parkı genetik kaynaklarının çeşitliliği, topografi, eşsiz jeolojik yapı, hidrolojik, iklimsel özellikler, toprak kalitesi, ekosistemleri temsil eden örnekleri ve doğal, kültürel ve rekreasyonel peyzaj değerleri ile Dünya‟da önemli korunan alanlardan birisidir. Ayrıca Küre Dağları Milli Parkı (KDMP), 1998 yılında WWF tarafından Avrupa ormanlarının korumada öncelikli 100 sıcak noktasından biri olarak kabul edilmiştir. Artan rekreasyon ve turizm aktivitelerinin olumsuz etkilerini minimize etmek amacıyla karar verme çerçevesinde kullanılan yöntemlerden birisi Ziyaretçi Etki Yönetimi‟dir. Ziyaretçi Etki Yönetimi temelde, mevcut koşullar ve sorunlar, olası etkiler ve yönetim eylem stratejisini içeren bir yaklaşımdır. Bu araştırma da Küre Dağları Milli Parkı‟nda ziyaretçilerin yapmış oldukları olumsuz etkileri en aza indirmek ve yönetim planında kararların alınmasında yardımcı olmak amacıyla “ Ziyaretçi Etki Yönetimi “ yaklaşımı uygulanmıştır. Çalışma kapsamında Küre Dağları Milli Parkı ziyaretçi, uzman, yönetici ve yerel halkına anket çalışmaları gerçekleştirilmiş, deneklerin profili, kavram yaklaşımları, parkın kullanımına yönelik eğilimleri, alandaki mevcut sorunlar, olumsuz etkiler, önlemler, standartlara yönelik talep ve düşünceler ve ziyaretçi etki düzeyi öncelikleri belirlenmiştir. Elde edilen bulgular kapsamında Küre Dağları Milli Parkı‟ nın Ziyaretçi Etki Yönetimi yaklaşımı ile değerlendirilmesi yapılmıştır.
Visitor impact management approach: Bartin-Kastamonu Kure Mountains National Park example