Sınıf öğretmeni adaylarının çevre sorunlarına yönelik duyarlılıklarının incelenmesi - Küçük, Ayşe (Kastamonu Üniversitesi, 2024)
Bu araştırma Sınıf Öğretmeni Adaylarının çevre sorunlarına yönelik duyarlılıklarını belirlemek amacı ile yapılmıştır. Araştırma tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinden 108’i kadın, 17’si erkek olmak üzere toplam 125 sınıf öğretmeni adayı katılmıştır. Sınıf öğretmeni adaylarına Çimen (2013) tarafından gerçekleştirilen çevresel duyarlılık davranış ölçeği uygulanmıştır. Öğretmen adaylarının çevresel duyarlılık davranışları belirlenerek, cinsiyet, devam ettikleri sınıf düzeyi, aile gelir düzeyi faktörleri altında incelenmiştir. Çalışmada elde edilen veriler bilgisayar ortamında IBM SPSS Statisticsfor Windows, Version 22.0 (SPSS INC., Chicago, IL, USA) istatistik programı aracılığıyla değerlendirilmiştir. Analizlerden elde edilen sonuçlar sınıf öğretmeni adaylarının çevre sorunlarına karşı duyarlılıklarının yüksek olduğu ve çevresel duyarlı davranışın ise araştırmanın birinci alt probleminde yer alan Öğretmen adaylarının cinsiyetlerinin çevre sorunlarına yönelik duyarlılıklarına etkisini bulmak için uygulanan ÇDDÖ ‘den elde edilen sonuçlar doğrultusunda kadın sınıf öğretmeni adayları ile erkek sınıf öğretmenleri adaylarının çevreye duyarlı davranış toplam, çevre ilgisi, çevre koruma davranışı, geri kazanım puanları cinsiyete göre anlamlı farklılık göstermemektedir. İkinci alt probleminde yer alan Öğretmen adaylarının sınıf düzeylerinin çevre sorunlarına yönelik duyarlılıklarına etkisini belirlemek amacıyla uygulanan ÇDDÖ ‘den elde edilen sonuçlar öğretmen adaylarının çevreye duyarlı davranış toplam, çevre ilgisi, çevre koruma davranışı, geri kazanım puanları sınıf düzeylerine göre anlamlı farklılık göstermemektedir (p>0,05). Araştırmanın üçüncü alt probleminde yer alan Öğretmen adaylarının aile gelir düzeylerinin çevre sorunlarına yönelik duyarlılıklarına etkisini belirlemek amacıyla uygulanan ÇDDÖ’den elde edilen sonuçlar öğretmen adaylarının çevreye duyarlı davranış toplam, çevre ilgisi, çevre koruma davranışı, geri kazanım puanları aile gelir düzeyine göre anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiştir. (p>0,05).
Examining the sensitivities of prospective primary school teachers towards environmental problems
Keywords: Çevre; Çevre Duyarlılığı; Çevre Eğitimi. Sınıf Öğretmeni Adayları