Obezite Kaynaklı Maternal Ve Fetal Karaciğer Hasarında Nasetilsisteinin Koruyucu Etkisinin Araştırılması - Terzi, Funda (My University, 2024)
Son yüzyılda, hareketsiz yaşam ve yüksek kalorili diyet ile beslenmeye bağlı gelişen obezite, küresel bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Ayrıca üreme çağındaki kadınlarda obezite prevalansı gün geçtikçe artmaktadır. Bu durum obez annelerde doğan yavrularda, bir dizi obstetrik komplikasyon riskini artırmaktadır. Obezite kaynaklı maternal ve fetal karaciğer hasarının araştırıldığı sınırlı sayıda çalışma olduğu fark edilmiştir. N-asetilsistein (NAC), nitrojen atomuna bağlı bir asetil grubuna sahip bir sistein türevidir ve NAC, indirgenmiş glutatyonun bir öncüsüdür. Glutatyon, hem doğrudan hem de dolaylı, hücreden reaktif oksijen ve nitrojen türlerini nötralize eden birincil endojen antioksidandır. NAC, yıllardır mukolitik ajan olarak klinikte kullanılmaktadır. Günümüzde, akciğer hastalıkları, nörotoksisite, hepatotoksisite ve immünotoksisitede gibi çok çeşitli metabolik bozukluklarda, NAC’ın çeşitli dozları kullanılmaktadır. Sunulan proje ile, obezite kaynaklı metarnal ve fetal obez karaciğer hasarında NAC’ın koruyucu etkisi histopatolojik yöntem ile incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca hem anne ve hem de yavru karaciğer dokusunda, Nasetilsisteinin PERK/ATF4 yolagı üzerine etkininin immunohistokimyasal yöntem ile incelenmesi hedeflenmektedir. Sunulan çalışmanın bulguları, hem literatüre hem de insan sağlığına önemli düzeyde katkı sağlayacağı düşünülmektedir.