Gökkuşağıalabalığı (Oncorhynchus Mykiss) Ve Sazan Balığı (Cyprinus Carpio)'Nda Sindirim Sistemi Morfolojilerinin Karşılaştırmalı Anatomilerinin Belirlenmesi - Demirci, Beste (My University, 2024)
Kökeni Anadolu ve Uzakdoğu olan sazan balığı (Cyprinus carpio), Cyprinidae familyası içerisindeki en karakteristik türdür ve iç su balık yetiştiriciliğinde alabalıktan sonra en çok yetiştirilen balık türüdür. Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yapısı kültür koşullarına uygun olduğu için yetiştiriciliği en yaygın olarak yapılan türdür. Gökkuşağı alabalığı, aslında en çok kullanılan kuluçkahane türlerinden biridir ve hızlı büyümesi, yapay beslenmeye ve ılıman sulara uyum sağlamasıdır. Oncorhynchus mykiss karnivor beslenme şekli gösterir. Farklı beslenme alışkanlıklarına sahip türlerde sindirim kanalı uzunlukları ve sindirim sistemi organları arasında farklılıklar vardır. Çalışmanın amacı ülkemizde sıklıkla yetiştiriciliği yapılan bu türlerin sindirim sistemi morfolojilerinin ortaya konulmasıdır. Bu çalışmada 10 adet Sazan ve 10 adet Gökkuşağı alabalığı kullanılacaktır. Dokular rutin anatomik ve histolojik prosedür ışığında incelenecektir. Çalışmanın sonunda bahsi geçen bu türlerin sindirim kanalı morfolojileri ortaya konularak literatüre katkı sağlayacaktır. Bu çalışma aynı zamanda balık beslemeye yönelik alternatif yem maddelerinin kullanımı konusunda da araştırmacılara temel bilgi kaynağı niteliğinde olacaktır.