Plazma Püskürtme Yöntemi İle Üretilen Zirkonyum Oksit Kaplamaların Mikroyapı Ve Mekanik Özellikleri Üzerine Son Yüzey İşlemlerin Etkisi - ISLAK, Serkan (My University, 2024)
Atmosferik plazma sprey (APS) yöntemi ile üretilen kaplamalarda yüksek gözeneklilik ve kaplama tabakası ile alt malzeme arasında zayıf bağlanma gibi kusurlar oluşmaktadır. Meydana gelen gözeneklilik sadece kaplamanın mekanik özelliklerini azaltmamakta, aynı zamanda korozyon direncini de düşürmektedir. Bu, kaplama/alt malzeme ara yüzeyinde oluşan mikro kanallarda korozyon ortamının hareket etmesiyle oluşmaktadır. Bu çalışmada, APS yöntemi ile AISI 316L üzerinde üretilmiş ZrO2 - %8 Y2O3 kaplamaların mikroyapı ve mekanik özellikleri üzerine son yüzey işlemlerin etkisi araştırılacaktır. Son yüzey işlemleri olarak ısıl işlem ve yüzey ergitme işlemleri (Lazer, PTA ve TIG) kullanılacaktır. Optik mikroskop (OM), X-ışını difraksiyonu (XRD) ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) faz bileşimi ve mikroyapı incelemesi için kullanılacaktır. Kaplama tabakalarının faz bileşimi ve mikroyapısı X-ışını difraktogramı (XRD) ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile incelenecektir. Kaplamaların mikrosertlikleri alt malzeme-kaplama tabakası boyunca ölçülecektir. Kaplamaların aşınma özellikleri ASTM G99 test standartları referans alınarak aşınma test cihazında ball on disk yöntemi ile test edilecektir.