Siyasal Tutum Ve Davranışlarda Sosyo-Kültürel Ve Dinsel Faktörlerin Etkisi: Kastamonu Örneği - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Siyasal tutum ve davranışlar, siyaset sosyolojisinin alanına giren siyasal katılma biçimlerinden sadece biri olmasına rağmen, bireylerin siyasal sistem karşısında durumlarını, tutumlarını ve davranışlarını yansıtan genel bir kavramdır. Bu açıdan siyasal davranış; basit bir karar almadan, yoğun bir eyleme kadar uzanan geniş bir tutum ve faaliyet alanını kapsamaktadır. Siyasal davranış konusu çok boyutlu bir konudur. Konunun kültürel, dinsel, ekonomik, politik, sosyolojik ve psikolojik gibi birçok yönü bulunmaktadır. Başka bir ifadeyle, siyasal davranışı etkileyen ve yönlendiren pek çok faktör mevcuttur. Şimdiye kadar bu faktörlerin birçoğu çeşitli açılardan ele alınıp incelenmiştir. Ancak bu faktörler arasında kültürel ve dinsel olarak nitelendirilebilecek faktörler ülkemizde daha yeni yeni çalışma konusu olmaktadırlar. Çalışmamızın önemi ve diğerlerinden farklılığı bu noktada ortaya çıkmaktadır. Bireylerin siyasal tutum ve davranışlarında sosyo-psikolojik, kültürel ve dinsel faktörlerin rolünü temel alarak yapılacak bu çalışmanın iki yönü bulunmaktadır. Çalışmanın ilk kısmında öncelikle Kastamonu bölgesinde bireylerin siyasal davranışlarının temel dinamikleri ortaya konularak bu davranışların genel karakteristikleri üzerinde durulacaktır. Daha sonra siyasal davranışları açıklayan kuramsal modeller temel alınarak bu bölgede bireylerin siyasal davranışlarda etkili olduğu düşünülen dinsel, sosyo-psikolojik ve kültürel faktörlere yönelik olarak bireylerin tutumları ve algıları tespit edilmeye çalışılacaktır. Bu amaçla kapsamlı bir ampirik alan araştırması yapılacak ve son olarak çeşitli istatistiksel analizler sonucunda elde edilen bilgi ve bulgular, sonuçlarıyla birlikte yorumlanarak çeşitli akademik ve pratik politika önerilerinde bulunulacaktır. Anahtar Kelimeler: Kastamonu, Siyasal Tutum, Siyasal Davranış, Siyasal Katılma, Siyasal Eylem