Kırşehir ilinin somut ve somut olmayan kültürel mirasının kültür turizmi kapsamında değerlendirilmesi - Akay, Ebru (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Ülkelerin kalkınma potansiyeli ile paralel gelişim gösteren turizm bulunduğu yerin tüm özelliklerini içerisinde harmanlayarak değişim göstermektedir. Yaşanan bu yenilik ve değişimler insanların var olan turizm hareketlerinden uzaklaştırarak yeni eğilimlere yönelmesine neden olmaktadır. Şehirlerin gelişmesi ve kültürel mirasa verilen önemin artmasıyla yeni turizm türleri ortaya çıkmıştır. Kırşehir ili sahip olduğu tarihi zenginlik, kültürel kimlik ve geçmişten günümüze ulaşan tüm izleri içerisinde barındıran İç Anadolu Bölgesinin güzide illerinden biridir. Turizm açısından sahip olduğu tüm varlıklar şehrin önemli gelişim araçları olmuştur fakat diğer şehirlere kıyasla gelişmişlik düzeyi daha az olduğu için sahip olduğu değerleri fazla tanıtamamıştır. Şehrin içerisinde barındırdığı sosyal, tarihi ve kültürel tüm kaynakları gelecek nesillere aktarılmasında bu bilincin insanlara dayatılması gerekmektedir. Bu çalışmada, Kırşehir ilinin sahip olduğu değerler, gerekli araştırmalar yapılarak tanıtımına bir nebze de olsa katkı sağlaması hedeflenmektedir. Bu çalışmada, Literatür Taraması ve Saha Araştırması Tekniği kullanılarak araştırma derinleştirilmiştir. Konuya katkı sağlayacak tez, makale, yabancı kaynak ve gerekli web sayfalarında detaylı araştırmalar yapılmıştır. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde giriş kısmına yer verilmiştir. İkinci bölümde ise, kültür ve kültürel miras kavramlarına yer verilmiştir. Alt başlık olarak somut kültürel miras ve somut olmayan kültürel miras kavramı üzerimde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise, Kırşehir ili hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. Dördüncü bölümde ise, Kırşehir ilinin kültürel mirası ile ilgili yorum ve bulgulara yer verilmiştir. Beşinci bölümde ise, sonuçlar ve öneriler kısmı yer almaktadır. Bu çalışma ile, Kırşehir ilinin kültürel turizm potansiyelinin belirlenmesi amaçlanmıştır ve bu amaçla SWOT analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular sonucunda önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Kültürel miras, turizm, Kırşehir ili, kültürel kaynak, kültür turizmi