Yüksek fırın cürufu ve pomza tozunun yüksek performanslı harcın özelliklerine etkisi - Ifzaznah, Husayn (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Basınç dayanımı esas alınarak tasarlanan geleneksel yapı tasarımlarında beton, agresif koşullar altında enerji yutma kapasitesi, onarım ve güçlendirme gibi vb. işlerde yetersiz kaldığı tespit edildiğinden birçok fonksiyonel gereksinimi karşılayamamaktadır. Geleneksel betondan çok daha üstün olan Yüksek Performanslı Beton (YPB) ise normal betonun özelliklerini geliştiren bir betondur. Bu tip betonların üretilmesi için özel karıştırma, yerleştirme ve kürleme metodolojileri gereklidir. YPB uygulaması, inşaat mühendisliği yapılarının tasarımı ve inşası için sıradan betonarmenin sınırlayıcı özelliklerinin üstesinden gelmesi en önemli özelliğidir. YPB’nin genel performansı normal tip betondan önemli ölçüde yüksek oluşu, performansı yüksek bir beton olarak kabul edilmesine ve dayanımı, dayanıklılığı ve yüksek elastisite modülü nedeniyle öncelikle tünellerin, köprülerin, kaldırımların, yüksek bina yapılarının yapımında kullanım alanı bulmasına yol açmıştır. Bu çalışmada, endüstriyel yan ürünlerin YPB özelliklerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla YPB'nin hazırlanmasında Portland çimentosu (PÇ), agrega, kum, su, öğütülmüş yüksek fırın cürufu (YFC), pomza tozu (PT) ve süperakışkanlaştırıcı (SA) kullanılmıştır. Karışımlarda çimento yerine %0; %15; %30 YFC ile %0; %15 ve %30 PT kullanılarak ve yayılma çapı, yoğunluğu, prozite, su emme oranı, basınç dayanımı ve yarmada çekme dayanımı kullanılarak 10 grup hazırlanmıştır. YPB’lerin birim ağırlık, gözeneklilik, su emme, yüksek sıcaklık dayanımı özellikleri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, YFC ve PT içeriğinin artmasıyla gözenekliliğin azaldığını göstermiştir. PT kullanımının prozite ve su emme oranları üzerinde olumlu bir etkisi olmuştur. Ayrıca maksimum %30 YFC ve %30 PT kullanımı ile yüksek dayanımı elde edilebileceği görülmüştür. Ancak daha iyi bir beton üretiminde YFC kullanımı PT'ye göre daha etkilidir.
Keywords: Yüksek fırın cürufu, öğütülmüş pomza tozu, Yüksek performanslı beton, yüksek sıcaklık mükavemeti