A Phenomenological Study on the School Concept of the Children Attending the Forest School - Pamuk, Deniz Kahriman; Ahi, Berat (Ani Publishing and Consulting Company, 2019)
Soz konusu bu arastirma okul oncesi egitimini orman okulunda alan cocuklarin okul fenomuna yonelik deneyimlerini anlamayi amaclamaktadir. Bu amac dogrultusunda arastirma 32 cocuktan olusan bir calisma grubuyla yurutulmustur. Arastirma nitel arastirma yontemlerinden biri olan fenomenoloji modeli esas alinarak yurutulmustur. Arastirmanin verilerini cocuklarin okul hakkindaki cizimleri ve cizimlerine dair yapilan gorusme kayitlari olusturmaktadir. Elde edilen veriler postpozitivist felsefe temelinde arastirmaci merkezli yontemlerden biri olan ucgenleme teknigine dayali olarak analiz edilmistir. Arastirma sonucunda cocuklarin ormani bir mekân olarak algiladiklari ve bu sekilde deneyimledikleri tespit edilmistir. Orman okullarinin cocuk-doga iliskisi, kesif duygusu, arkadaslik iliskileri ve oyunun cocugun okul hayatindaki yeri acisindan guclu yonlerinin varligi tespit edilmistir. Ayrica cocuklarin onemli bir bolumu orman okulunda kendilerini iyi hissettiklerini belirtmislerdir. Tum bu sonuclardan hareketle arastirmacilar farkli paydaslarla yurutulen calismalarin onemine dikkat cekmekle birlikte orman okulunun okul denilen fenomu yeniden sekillendirebilecegini ve bunun arastirilmaya deger oldugunu dusunmektedirler.
Keywords: 4. Education