Okul yöneticilerinin örgütsel adanmışlık düzeyleri ve problem çözme becerileri arasındaki ilişki - Bozdemir, Yasemin (Kastamonu Üniversitesi, 2012)
Bu çalışmada, örgüt kavramı ve örgütsel adanmışlık düzeyi, problem kavramı ve problem çözme becerileri konularında bilgiler verilmiş, örgütsel adanmışlık ve problem çözme konuları ele alınmıştır. İlişkisel tarama modelinin kullanıldığı çalışmanın amacı okul yöneticilerinin örgütsel adanmışlık düzeyleri ile problem çözme becerileri arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığını ortaya koymaktır. Ayrıca okul yöneticilerinin örgütsel adanmışlık düzeyleri ile problem çözme becerileri algısında çeşitli değişkenlerin farklılaşmasına bakılmıştır. Bunun için Kastamonu ili şehir merkezi ve ilçelerinde bulunan Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı şehir merkezi ve ilçelerdeki ilköğretim kurumlarında görev yapan 203 okul yöneticisine, verileri toplamak için Kişisel Bilgi Formu, araştırmacı tarafından geliştirilen ve “Örgütsel Adanmışlık Ölçeği” ayrıca Heppner ve Peterson (1982) tarafından geliştirilen “Problem Çözme Envanteri” uygulanmıştır. Veri toplama araçları, katılımcılara araştırmacı tarafından ulaştırılmış ve toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS 17 paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin normal dağılıma uygunluğu Tek Örneklem Kolmogorov Smirnov Testi kullanılarak belirlenmiştir. Normal dağılım gösteren verilere t testi ve One Way Anova testi; normal dağılım göstermeyen verilere Kruskal Wallis H ve Levene testi uygulanmıştır. Ayrıca Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, okul yöneticilerinin yaş, görev, öğrenim düzeyi, mesleki kıdem ve yöneticilikteki kıdem, okuldaki öğrenci sayısı, hizmetiçi seminerlere katılma durumu, öğretmenliği tekrar seçme ve doyum ile örgütsel adanmışlık düzeyi arasında anlamlı farklılık bulunurken; diğer değişkenlerin örgütsel adanmışlık düzeyinde farklılaşmaya neden olmadığı görülmüştür. Okul yöneticilerinin problem çözme becerileri ise yaş, cinsiyet, görev, öğrenim düzeyi, mesleki kıdem ve yöneticilikteki kıdem, öğretmenliği tekrar seçme ve doyum değişkenlerine göre farklılaşırken, diğer değişkenlerin problem çözme becerilerinde ii anlamlı bir farklılaşmaya neden olmadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Okul yöneticilerinin örgütsel adanmışlık düzeyleri ile problem çözme becerileri arasında negatif yönde anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir
Evaluation of the relation between organizational commitment levels and problem-solving skills of the school administrator
Keywords: Örgütsel Adanmışlık, Problem Çözme, Okul Yöneticisi