TURİZM EĞİTİMİ ALMAKTA OLAN LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN SEKTÖREL ALGI VE TUTUMLARI İLE KARİYER PLANLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ: KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ - ÇEÇE, TUGAY (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Turizm dünyada hızla gelişen, ülkeler için hayati önem taşıyan yüksek gelir potansiyeline sahip bir sektördür. Globalleşen dünyada ülkeler, ekonomileri için bu derecede önemli olan turizm gelirlerinden en iyi şekilde yararlanmak için birbirleriyle yarış halindedirler. Ülkelerin turizm gelirlerini en üst düzeye çıkarabilmek için kaliteli hizmet ve müşteri memnuniyeti sağlaması gerekmektedir. Bir hizmet sektörü olan turizmde insan unsuru ön plana çıkmaktadır. İnsan unsurunun ön plana çıktığı turizm sektöründe kaliteli hizmet ve müşteri memnuniyetini sağlamanın en önemli yolu nitelikli personelle mümkün olacaktır. Bu bağlamda çalışma lisans düzeyinde turizm eğitimi almakta olan turizm öğrencilerinin sektöre yönelik algı ve tutumlarıyla kariyer planları arasındaki ilişkinin ortaya konması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın amacı doğrultusunda ilk olarak derinlemesine bir literatür taraması yapılmış ve araştırmanın teorik kısmı hazırlanmıştır. Bununla birlikte araştırma amacını gerçekleştirmek için ilgili yazında hazır olan bir ölçek seçilmiş ve araştırmanın veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Anket sonucunda elde edilen verilerin çözümlenmesinde Sosyal Bilimlerde yaygın olarak kullanılan bir istatistik paket programından yararlanılmıştır. Araştırmanın ana kütlesini 2017-2018 yılında Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü‟nde eğitim gören 392 öğrenci oluşturmuştur. Öğrencilerin sektöre yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla elde edilen verilere faktör analizi uygulanmış ve 8 boyut elde edilmiştir. Bu boyutlar arasındaki anlamlılığı incelemek için korelasyon analizi de yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda turizm eğitimi almakta olan lisans öğrencilerinin turizm sektörünü kariyer olarak seçmeleri konusundaki en önemli boyut “kişi sektör uyumu” olarak tespit edilmiştir.
Keywords: Turizm Eğitimi, Kariyer Planlaması, Kastamonu