Fen bilimleri öğretmenleri ve öğretmen adaylarının eleştirel düşünme becerilerinin ve stem’e yönelik yeterlik ve tutumlarının belirlenmesi - Kebeli, Sibel (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Bu araştırmanın amacı, fen bilimleri öğretmenleri ve öğretmen adaylarının eleştirel düşünme becerileri ve STEM’e yönelik yeterlik ve tutumlarının belirlenmesidir. Çalışma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli ile yürütülmüştür. Araştırmanın katılımcılarını 2021-2022 eğitim-öğretim yılı, güz döneminde Kastamonu il merkezinde, MEB’e bağlı devlet okullarında görev yapmakta olan 29 fen bilimleri öğretmeni ve Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı 1.- 4. sınıflarında öğrenim gören 66 fen bilgisi öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmanın verilerinin toplanmasında Eleştirel Düşünme Beceri Anketi ve STEM’e Yönelik Yeterlik ve Tutum Ölçeği’nden yararlanılmış, elde edilen nicel verilerin analizi SSPS 25.0 paket programıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, fen bilimleri öğretmenlerinin STEM’e yönelik yeterlik ve tutumları cinsiyet, mesleki kıdem, eğitim düzeyi değişkeni açısından anlamlı farklılık tespit edilirken; STEM eğitimi alma değişkeni açısından anlamlı farklılığa rastlanmadığı tespit edilmiştir. Fen bilgisi öğretmen adaylarının, STEM yönelik yeterlik ve tutumları cinsiyet değişkenine göre anlamlı farklılık tespit edilirken; lisansüstü eğitim alma isteği, STEM yaklaşımına yönelik eğitimi alma değişkenlerine göre anlamlı farklılık ortaya çıkmamıştır. Fen bilimleri öğretmenlerinin, eleştirel düşünme becerisine yönelik tutumları cinsiyet, mesleki kıdem, eğitim düzeyi, STEM yaklaşımına yönelik eğitim alma değişkenleri açısından incelendiğinde anlamlı farklılığa rastlanmadığı tespit edilmiştir. Fen bilgisi öğretmen adaylarının, cinsiyet, sınıf düzeyi, lisansüstü eğitim alma isteği, STEM yaklaşımına yönelik eğitim alma değişkenleri açısından incelendiğinde anlamlı farklılığa rastlanmadığı tespit edilmiştir. Fen bilimleri öğretmenlerinin ve fen bilgisi öğretmen adaylarının eleştirel düşünme becerileri ile STEM yeterlik ve tutumları arasında pozitif bir korelasyon bulunmasına rağmen bu ilişki anlamsız olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda fen bilgisi öğretmen adayları için lisans programının STEM uygulamalarına yönelik düzenlenmesi, STEM’e ilgi ve bilgilerinin artışına yönelik uygulamalar yapılması; fen bilimleri öğretmenleri için ise, STEM eğitimi hakkında bilgilendirilme yapılması, eksiklerini tamamlayabilmeleri adına kurslar, hizmet içi eğitim ve uygulamalı projelere katılımlarının sağlanması önerilmektedir.
Keywords: STEM, Eleştirel düşünme, fen bilimleri öğretmeni, fen bilgisi öğretmen adayı.