Balık Yağı İçin Organik Antioksidan Olarak Potansiyel Ticari Ürün İçin Ön Çalışma: Tatlı Portakal Kabuğu Esansiyel Yağı - KESBİÇ, Osman Sabri (My University, 2024)
Bilindiği üzere özellikle endüstriyel balık yemleri üretimleri esnasında ön pişirme ve ekstruksiyon gibi sıcaklığın yükseldiği süreçlerden geçmektedir. Balık yağı balık yemlerinin temel lipit kaynağı olmakla birlikte içerdiği doymamış yağ asitleri sebebiyle oksidasyona son derece duyarlıdır. Oksidasyon yağların kalitesini düşürmekle birlikte ileri süreçlerinde yağ içerisinde toksik ürünlerin oluşmasına sebep veren bir süreçtir. Bu sebeple balık yağı gibi oksidasyona duyarlı yağlar bu süreçten korunmalıdır. Bu vizyona hizmet edecek olan çalışamanın amacı tatlı portakal kabuğu esansiyel yağının balık yağı termal oksidasyonunda koruyucu etkisini belirlemektir. Bu maksatla tatlı portakal kabuklarından hidro-distilasyon yöntemiyle esansiyel yağ elde edilecektir. Sonrasında ‰0, 1, 2, 4, 8 ve 16 oranlarında tatlı portakal esansiyel yağı içeren balık yağı karışımları hazırlanacaktır ve bu karışımlar sürekli havalandırma altında termal oksidasyona tabii tutulacaktır. Oksidasyon süreci sonunda balık yağında meyana gelen kalite değişimleri ve farklı oranda yapılan esansiyel yağ katkısının koruyucu etkisini belirlemek üzere karışımların peroksit değerleri (PV), tiyobarbitürik asit reaktifleri (TBARS) ve yağ asidi (FA) profillerindeki değişimler belirlenecektir. Çalışma sonunda balık yağını termal oksidasyona karşı koruyan en düşük esansiyel yağ katkı dozu tespit edilecektir